Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Počet mŕtvych po výbuchu pri hoteli v Havane stúpol na 35

Výbuch hotela v kubánskej metropole Havana Zobraziť galériu (3)
Výbuch hotela v kubánskej metropole Havana (Zdroj: SITA/AP/Ramon Espinosa)

HAVANA - Z trosiek luxusného hotela v kubánskej metropole Havana vytiahli v pondelok ďalšie telá. Oficiálny počet mŕtvych po piatkovom silnom výbuchu pri ikonickej budove tak narástol na najmenej 35. Informovala o tom agentúra AP.

Šéf kubánskej protipožiarnej služby Luis Guzmán pre štátnu televíziu povedal, že počas noci vytiahli z trosiek hotela Saratoga, budovy z 19. storočia, tri ďalšie telá - čaty záchranárov so psami ich hľadali niekoľko hodín. Kubánske ministerstvo zdravotníctva neskôr informovalo, že počet mŕtvych stúpol na 35, pričom stále je hospitalizovaných 20 zranených.

Počet mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ramon Espinosa)

Päťhviezdičkový hotel v centrálnej historickej štvrti Stará Havana s 96 izbami po dvoch rokoch mimo prevádzky práve pripravovali na znovuotvorenie, keď sa v piatok 6. mája uprostred dopoludnia evidentne vznietil uniknutý plyn, vybuchol a odpálil vonkajšie múry do rušných ulíc, len jeden blok budov od vzácnej stavby - kubánskeho Kapitolu.

Počet mŕtvych po výbuchu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ramon Espinosa)

Príčina výbuchu sa stále vyšetruje

V hoteli Saratoga prebiehali renovačné práce, a tak v ňom neboli ubytovaní nijakí hostia. Medzi obeťami boli stavební robotníci i zamestnanci hotela, ktorí sa pripravovali na jeho znovuotvorenie. Pri výbuchu zomrel aj 29-ročný španielsky turista, ktorý sa nachádzal neďaleko hotela. Poškodených bolo tiež niekoľko neďalekých budov vrátane historického divadla Teatro Martí a baptistického kostola. Úrady uviedli, že príčina výbuchu pri hoteli, vlastnenom spoločnosťou Grupo de Turismo Gaviota S.A., sa stále vyšetruje.

Viac o téme: HotelVýbuchObetePočetHavana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu