Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Marinová o vstupe do NATO: Fínsko sa rozhodne v priebehu niekoľkých týždňov

Fínska premiérka Sanna Marinová.
Fínska premiérka Sanna Marinová. (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

HELSINKI - Fínsko sa rozhodne o prípadnom podaní žiadosti o vstup do Severoatlantickej aliancie v priebehu niekoľkých týždňov. V stredu to oznámila fínska premiérka Sanna Marinová na tlačovej konferencii so svojou švédskou kolegyňou Magdalenou Andressonovou. Informovala o tom agentúra AFP.

Marinová zdôraznila, že Fínsko ako partner NATO nespadá pod článok 5 Aliancie, v ktorom sa uvádza, že útok na jedného člena sa považuje za útok na všetkých. Podľa fínskej premiérky okrem vstupu do NATO neexistuje iný spôsob získania takýchto bezpečnostných záruk.

Fínski poslanci v stredu dostali správu, ktorá skúma "zásadné zmeny" bezpečnostného prostredia vplyvom ruskej invázie na Ukrajinu a má vo Fínsku odštartovať diskusiu o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie. Analytici predpokladajú, že Fínsko podá žiadosť o členstvo v čase júnového summitu NATO v Madride.

Fínsko nechcelo provokovať Rusko

Fínsko sa v minulosti rozhodlo nevstúpiť do Severoatlantickej aliancie, aby neprovokovalo Rusko, ktoré je jeho východným susedom. Vojna na Ukrajine vyvolala obrat vo verejnej a politickej mienke v súvislosti s dlhodobou vojenskou neutralitou aj v susednom Švédsku.

Viac o téme: VstupRozhodnutieNATOFínskoSanna Marinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu