Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Teror v New Yorku! 16 zranených po streľbe v metre: Detaily útoku, páchateľ je na úteku

Polícia po podozrivom mužovi naďalej pátra Zobraziť galériu (21)
Polícia po podozrivom mužovi naďalej pátra (Zdroj: SITA/Will B Wylde via AP)

NEW YORK - Pri utorkovej streľbe v metre v newyorskej štvrti Brooklyn utrpelo zranenia celkovo 16 osôb, z toho desať ľudí bolo postrelených. Najnovšiu bilanciu priniesla počas tlačovej konferencie newyorská policajná komisárka Keechant Sewellová, ktorú citovala agentúra AP.

Hovorkyňa newyorskej polície (NYPD) pre agentúru AFP spresnila, že telefonát na tiesňovú linku prijali o 8.27 h miestneho času (14.27 h SELČ). Polícia po podozrivom mužovi naďalej pátra. Podľa predbežných zistení však zrejme nešlo o teroristický čin a správy o výbušných zariadeniach v ďalších súpravách metra sa nepotvrdili. Podľa komisárky Newyorského hasičského zboru (FDNY) Laury Kavanaghovej je päť zranených osôb vo vážnom, avšak stabilizovanom stave.

Útočiť mal Afroameričan mohutnej postavy

Hovorca newyorského Mestského dopravného úradu (MTA) pre televíziu CNN spresnil, že krvavý incident sa odohral v súprave expresnej linky "N", ktorá smerovala z Brooklynu na Manhattan. Vlak na stanicu 36th Street prišiel zo stanice 59th Street.

Podľa predbežných informácií ozbrojený muž v súprave metra vytiahol zo svojho ruksaku dymovnicu a potom spustil streľbu. Podľa newyorskej polície išlo o Afroameričana "mohutnej postavy", ktorý mal oblečenú zelenú reflexnú vestu a šedú mikinu. Muža sa doteraz nepodarilo dolapiť.

"Dvere môjho metra sa otvorili do kalamity. Bol tam dym a krv a kričiaci ľudia," opísal jeden zo svedkov situáciu miestnej rozhlasovej stanici. Dym podľa neho vychádzal z jedného z vagónov súpravy metra. Polícia uviedla, že v priestore stanice teraz nie sú žiadne výbušniny, či tam nejaká nálož neexplodovala skôr, zatiaľ nie je jasné.

Incident sa odohral deň po tom, ako americký prezident Joe Biden oznámil plány na sprísnenie nariadenia o neregistrovaných a ťažko vystopovateľných strelných zbraniach, ktoré sa dajú poskladať doma. Podľa AFP "laxné zákony" a americkou ústavou garantované právo nosiť zbraň maria pokusy o obmedzenie počtu strelných zbraní v obehu.

Tri štvrtiny všetkých vrážd v USA sú spáchané strelnými zbraňami a počet predaných pištolí, revolverov či pušiek neustále stúpa. Podľa webovej stránky Gun Violence Archive majú strelné zbrane v USA na svedomí každoročne 40.000 úmrtí. Súčasťou tejto štatistiky sú však aj samovraždy. 

Úrady po incidente nariadili okrem iného uzavrieť prístup do škôl, v ktorých práve začínala výučba. Nemôžu sa tak do nich dostať cudzie osoby a návštevníci.

New York sa v poslednej dobe stretáva s nárastom ozbrojenej kriminálnej aktivity, ktorý začal za pandémie covidu-19 po niekoľkých rokoch ubúdajúceho počtu podobných incidentov. Boj proti pouličnej ozbrojenej kriminalite je jedným zo zásadných bodov programu nedávno zvoleného starostu Erica Adamsa, bývalého policajta. 

Viac o téme: StreľbaMetroVýbušninyUSANew York
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu