Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stolový olej radikálne zdražel, hrozí hranolková kríza! Toto by mnohých Slovákov nepotešilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KOLÍN NAD RÝNOM - Keďže oleja na varenie je v súčasnosti málo a je drahý, prvé reštaurácie vyraďujú zo svojich jedálnych lístkov obľúbený pokrm hranolčeky. Stalo sa tak napríklad v známom kolínskom podniku Gaffel am Dom. Očakáva sa, že hranolková kríza sa v najbližších týždňoch zintenzívni.

Keďže kuchynské oleje sú čoraz vzácnejšie a drahšie, niektoré reštaurácie vyraďujú zo svojich jedálnych lístkov obľúbené klasiky. Napríklad vedenie kolínskeho pivovaru Gaffel am Dom už vyradilo hranolky. "Je to tak," potvrdil tento týždeň šéf podniku Erwin Ott. Viaceré médiá už skôr informovali, že 1. apríla sa v pivovare budú namiesto hranolčekov ako príloha podávať opekané zemiaky, píše Focus.de

Hranolky sa štandardne v Nemecku podávajú k rezňom. Dodávatelia však mohli dodať len zlomok objednaného množstva kuchynského oleja, uviedol Ott. Nevedeli povedať ani to, ako dlho bude tento nedostatok trvať. Vzhľadom na vojnu na Ukrajine existuje obava, že táto situácia bude pokračovať. Pri slnečnicovom aj repkovom oleji sú problémy s dodávkou. V posledných týždňoch navyše výrazne vzrástli ceny kuchynského oleja.

Zatiaľ sa neobjavili žiadne reakcie od hostí reštaurácie, pretože nový jedálny lístok platí až od 1. apríla. Ale zato už dostala otázku, či ide o prvoaprílový žart. Podľa združenia Dehoga NRW nie sú problémy kolínskeho pivovaru ojedinelým prípadom. "Máme napätú situáciu, v ktorej sa niektoré druhy kuchynského oleja, ako napríklad slnečnicový, získavajú ťažšie ako zvyčajne," informoval hovorca združenia Thorsten Hellwig. To by mohlo postihnúť najmä spoločnosti, ktoré potrebujú veľa oleja.

Stolový olej radikálne zdražel,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Naše menu je založené z 80 percent na oleji

Aj v Hamburgu už plánujú prví prevádzkovatelia reštaurácií v nadchádzajúcom týždni vyraďovať hranolky z ponuky, uvádza NDR. Problémy by mohli mať aj obchody s hamburgermi. "Naše menu je založené z 80 percent na oleji. Ponúkame hamburgery a občerstvenie a všetky pochutiny sa vyrábajú vo fritéze," cituje NDR reštauratéra z Grindelviertel v Hamburgu.

Potravinová kríza sa dotýka aj diskontných reťazcov v Nemecku. Tie reagujú na panický nákup niektorých ľudí v dôsledku vojny na Ukrajine. Regály supermarketov sú často prázdne. Olej na varenie je v súčasnosti veľmi obľúbeným produktom.

Viac o téme: OlejHranolkyNedostatokReštaaurácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu