Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rusko sa vyhráža zastavením dodávok plynu do Európy: Odberatelia musia splniť jednu podmienku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Po tom, čo najvýznamnejšie priemyselné krajiny zoskupenia G7 odmietli ruskú požiadavku na platby za dodávky plynu výlučne v rubľoch, Kremeľ prišiel teraz s jasnejším vyhlásením. Podľa Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova ak sa platba v budúcnosti neuskutoční v ruskej mene, plyn sa už nebude dodávať.

"Žiadna platba, žiadny plyn," odpovedal Peskov v rozhovore pre televíznu stanicu PBS na otázku, ako chcú reagovať na negatívny postoj zmluvných partnerov. Moskva chce ale ešte počkať na reakciu EÚ a následne rozhodnúť o ďalšom postupe. "Rozhodne sa však nemienime prezentovať ako dobrodinci a dodávať plyn zadarmo do západnej Európy," dodal hovorca pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. 

Rusko sa vyhráža zastavením
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Platné zmluvy sú v súčasnosti takmer výlučne v eurách, dolároch alebo librách šterlingov. Medzinárodní ekonómovia považujú postup za jasné porušenie zmluvy. Rôzne energetické spoločnosti už odmietli uspokojiť požiadavku platby v rubľoch vrátane rakúskeho OMV.

Nepriateľské okolnosti

Dôverník ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil Západ z rozpútania totálnej ekonomickej vojny proti Rusku. "Bohužiaľ, tieto okolnosti sú mimoriadne nepriateľské," okomentoval Peskov západné sankcie. "A my v Rusku pociťujeme túto vojnu tak, že západoeurópske krajiny, USA, Kanada a Austrália, vedú skutočnú vojnu v obchode, v ekonomike, konfiškujú nám majetok, hotovosť a blokujú naše financie. A teraz sa musíme prispôsobiť novej realite," posťažoval sa. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Hádka o plyn

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil štátnej spoločnosti Gazprom, aby do štvrtka zmenila platobné spôsoby na ruble. Minulý týždeň oznámil, že dodávky plynu do "nepriateľských štátov", vrátane Rakúska, budú účtované len v rubľoch. To by podporilo problémovú ruskú menu, keďže dovážajúce krajiny by si museli zaobstarať ruble.

Viac o téme: PlynRubeľDodávkyRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu