Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Nórsku sa začali plánované manévre s účasťou NATO a partnerských krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Rozsiahle vojenské cvičenia s účasťou 30.000 vojakov NATO a partnerských krajín sa začali v pondelok v Nórsku. Informuje o tom agentúra AFP. Cvičenia s názvom Cold Response 2022 boli plánované už dávno pred tým, ako Rusko začalo (24. februára) vojenskú inváziu na Ukrajinu, píše AFP. Potrvajú do 1. apríla.

Nórsky generál Yngve Odlo zodpovedný za tieto cvičenia povedal, že manévre majú obranný charakter. "Nie je to vojenská operácia s útočným zámerom," uviedol.

Cvičenia Cold Response sa v Nórsku, ktoré je členskou krajinou NATO, konajú raz za dva roky, uvádza NATO v tlačovej správe zverejnenej 7. marca na svojej oficiálnej webovej stránke. Manévre sa uskutočňujú na území Nórska vrátane oblasti za polárnym kruhom a zahŕňajú nácvik námorných, vzdušných i pozemných operácií v studených poveternostných podmienkach.

Prebiehajú vo vzdialenosti niekoľko stoviek kilometrov od hraníc Nórska s Ruskom. Moskva však podľa AFP odmietla výzvu NATO, aby na tieto cvičenia vyslala pozorovateľov. "Akékoľvek zhromažďovanie vojenských kapacít NATO v blízkosti hraníc Ruska k posilňovaniu bezpečnosti v tomto regióne nepomáha," uviedlo minulý týždeň vo vyhlásení ruské veľvyslanectvo v Nórsku. Na cvičeniach sa podľa AFP zúčastňujú aj Fínsko a Švédsko, ktoré členmi NATO nie sú.

Viac o téme: ManévreNATONórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu