Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

VOJNA na Ukrajine: Štvrtý blok v Černobyle obsadili Rusi! Použili zakázané drony, situácia je bezpečná

Jadrová elektráreň Černobyľ Zobraziť galériu (2)
Jadrová elektráreň Černobyľ (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, Pixabay)

PRIPIAŤ - Do elektrárne dnes skoro ráno dorazili ruské špeciálne jednotky rýchlej reakcie (SOBR). Prebrali tak dozor aj nad 4. blokom. Ruské médiá informovali, že o bezpečnosť v elektrárni a jej okolí sa budú starať spolu s národnou gardou Ukrajiny.

Facebookvá stránka Černobyľ zverejnila súhrn informácií za posledné hodiny. Do elektrárne mali dnes skoro ráno doraziť ruské špeciálne jednotky rýchlej reakcie /SOBR/. "Prebrali tak dozor aj nad 4. blokom (a sarkofágom). Ruské médiá informovali, že o o bezpečnosť v elektrárni sa budú starať spoločnými silami spolu s národnou gardou Ukrajiny," uviedla stránka, ktorá sa odvoláva na oficiálne zdroje hasičov, civilnej obrany, vojenského spravodajstva MIL.IN.UA a ďalších médií.

VIDEO Prelet stíhačky nad mestom Pripiať, zachytený online webkamerou 

Šéf obrany o kroku Putina: Snáď mu nenapadne použiť jadrové zbrane! Je to šialené, bol by to svetový konflikt (Zdroj: Topky/Maarty)

Rusi prebrali dozor nad 4. blokom a sarkofágom... mali na výber?

Televízia RIA Novosti uviedla, že sa s Ukrajincami dohodli na priateľskej spolupráci. "Otázkou je – majú vôbec na výber, keď im na krk dýchajú Rusi so zbraňami?" konštatujú na profile. Rusi mali dokonca zverejniť zábery elektrárne natočené pomocou dronu, a to aj zábery nového sarkofágu. "Lietali tak s dronom priamo nad jadrovou elektrárňou," uviedol portál s tým, že takéto akcie sú v blízkosti Černobyľu zakázané.

Dobré správy, elektráreň nie je poškodená

Dobrou správou je, že práve vďaka záberom z dronu je zrejmé, že elektráreň nie je poškodená. "Ukrajina pred dvoma dňami stratila kontrolu nad systémom ASKRO (automatickým systémom kontroly žiarenia). Najnovšie prijaté údaje poukazujú na sedemnásobné prekročenie štandardov hodnôt žiarenia, čo naznačuje nesprávne používanie bezpečnostných systémov zo strany ruských jednotiek a nedostatok potrebnej odbornosti na ochranu jadrových objektov," uvádza podľa stránky Štátna agentúra Ukrajiny pre manažment vylúčenej zóny.

Černobyľská jadrová elektráreň
Zobraziť galériu (2)
Černobyľská jadrová elektráreň  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Simulované útoky označila Ukrajina za provokáciu

Stav niektorých zamestnancov elektrárne a skladu vyhoreného paliva stále nie je známy. Online kamera umiestnená v Pripiati zachytila prelet stíhačky. Podobné prelety sa niekoľkokrát opakovali. Podľa informácií z viacerých ukrajinských rezortov začala ruská strana so simulovanými leteckými útokmi o jadrovú elektráreň Černobyľ. Ukrajinská strana to označila za provokáciu.

 

⚠️Aktualizácia – čo sa udialo za posledné hodiny a aká je situácia v Černobyľskej zóne a elektrárni? ☢️ 🟡 Do elektrárne...

Posted by Černobyľ on Sunday, February 27, 2022

Stretnutie pri rieke Pripiať

Zástupcovia Ukrajiny a Ruska sa majú stretnúť, aby prerokovali podmienky prímeria. Ukrajina odmietla jednania v Minsku, navrhnuté boli viaceré mestá, Zelenskyj navrhol aj Bratislavu. Nakoniec sa dohodli, že sa delegácie Ruska a Ukrajiny stretnú na ukrajinsko-bieloruskej hranici. Podľa profilu, ktorý pravidelne informuje o novinkách z Černobyľu, ma stretnutie prebehnúť pri rieke Pripiať. Informáciu malo potvrdiť ukrajinské ministerstvo obrany. 

Radiácia

Ako uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR, hygienici pokračujú v nepretržitom monitoringu rádioaktivity na Slovensku, ale aj za hranicami našej krajiny. Nateraz neboli zaznamenané žiadne zvýšené hodnoty rádioaktívneho žiarenia na území SR. 

Útok na Kyjev 

Následkom masívneho ruského raketového útoku na Kyjev dopadol neznámy objekt aj do areálu Štátneho špecializovaného podniku Radon v Kyjeve, kde sa skladuje jadrový odpad. Objekt našťastie nezasiahol žiadne strategické miesto a nedošlo k žiadnemu poškodeniu skladovaných materiálov. Takisto nedošlo k žiadnemu úniku radiácie, potvrdila to Štátna pohotovostná služba Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil uvedenie jadrových síl do pohotovosti.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaČernobyľPripiaťUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu