Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Sudánske bezpečnostné zložky zasahovali proti demonštrantom: Hlásia jednu obeť

Demonštranti v Sudáne Zobraziť galériu (3)
Demonštranti v Sudáne (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

CHARTÚM - Sudánske bezpečnostné zložky v nedeľu zabili jednu osobu počas zásahu proti tisíckam demonštrantov, ktorí sa v hlavnom meste Chartúm dožadovali civilnej vlády. Informovala o tom agentúra AFP.

Dvadsaťsedemročný demonštrant podľa zdravotníckych úradov zomrel v Chartúme po tom, ako utrpel zranenie v oblasti hrudníka. Protesty sa v nedeľu konali aj v ďalších mestách krajiny. "Krv je cesta k slobode," skandovali demonštranti, ktorí počas pochodu mestom Omdurman mávali sudánskou zástavou. "Vráťte sa naspäť do kasární," kričali na vojakov demonštranti v ďalšom meste na východe krajiny.

Demonštranti v Sudáne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

Protestujúci niekedy až v desaťtisícových počtoch pravidelne vychádzajú do ulíc sudánskych miest od októbrového (2021) prevratu vedeného armádnym generálom Abdalom Fattáhom Burhánom, pripomína AFP.

Demonštranti v Sudáne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

Prevzatie moci armádou vyvolalo rozsiahle medzinárodné odsúdenie a vykoľajilo aj krehký proces prechodu na civilnú vládu po zvrhnutí dlhoročného autokratického prezidenta Umara Bašíra v apríli 2019. Počas zásahov bezpečnostných zložiek proti demonštrantom prišlo od októbrového prevratu o život už najmenej 79 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.

Viac o téme: ObeťDemonštrantiSudánBezpečnostné zložky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu