Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tragédia počas Silvestra: Petarda zabila mladíka z Rakúska! Pochádzala z Česka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Petarda, ktorá v rakúskej obci Klausen-Leopoldsdorf počas silvestrovskej noci zabila 23-ročného mladíka, bola nelegálne zhotovená v Česku. Na základe prvotného vyšetrovania to uviedla rakúska polícia, podľa ktorej takzvaná guľová puma vybuchla bezprostredne po zapálení. Pôvod v Česku mal zrejme aj delobuch, ktorý pri nemeckom Pasove v nedeľu odtrhol ruku mužovi.

Tragický prípad sa stal pri dolnorakúskom meste Baden neďaleko Viedne. Dvaja mladíci sa zišli s ďalšími asi ôsmimi ľuďmi na lúke, aby oslávili príchod nového roka. Podľa pôvodnej verzie petarda nevybuchla, preto k nej podišli štyria ľudia. Práve vtedy však explodovala. Na základe výpovede svedkov ale teraz polícia uviedla, že guľová puma zrejme vybuchla okamžite po zapálení, ktoré sťažoval vietor, uviedla agentúra APA. Okrem zosnulého mladíka utrpel vážne poranenia aj 21-ročný muž. 

Tragédia počas Silvestra: Petarda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Petardu kúpil v Česku

Delobuch, ktorý v rámci rakúskej klasifikácie spadá do kategórie F4, teda veľmi nebezpečný, si jeho neskoršia obeť kúpila v Česku a do Rakúska ho doviezla nelegálne. Nelegálna petarda, ktorá zostala po silvestrovskom ohňostroji a ktorá bola podľa polície pravdepodobne tiež zakúpená v Česku, spôsobila v nedeľu večer v bavorskej obci Sonnen neďaleko česko-nemeckej hranice vážne zranenia 35-ročnému mužovi. V dôsledku výbuchu, ktorý bol počuť kilometre ďaleko, prišiel o ruku a vážne sa zranil na oku, uviedla agentúra DPA. 

Tragédia počas Silvestra: Petarda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Predaj zábavnej pyrotechniky bol v uplynulých týždňoch v Nemecku zakázaný s cieľom obmedziť kontakty medzi ľuďmi a znížiť tak riziko ďalšieho šírenia nákazy koronavírusom. Obchod s nepovolenou pyrotechnikou však v českom pohraničí kvitol, pretože ľudia z Nemecka si kupovali zásoby na silvestrovskú noc.

Viac o téme: PyrotechnikaDelobuchPetardaSilvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu