Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Muž, ktorý v Ústí rozrezal priateľku, dostal 14 rokov

Miroslav Rittich minulé leto zavraždil a rozrezal priateľku.
Miroslav Rittich minulé leto zavraždil a rozrezal priateľku.

ÚSTÍ NAD LABEM - Krajský súd v Ústí nad Labem dnes poslal do väzenia so sprísneným dozorom na 14 rokov Miroslava Ritticha, ktorý vlani v lete zavraždil a rozrezal svoju priateľku. Rittich aj štátna zástupkyňa sa vzdali práva na odvolanie, a tak je rozsudok právoplatný.

Vražda vzbudila veľký rozruch, vrah po rozrezaní časti tela zakopal v parku pri budove gymnázia neďaleko svojho bydliska. Tu našli deti najskôr hlavu obete. Ďalšie časti tela policajti objavili neskôr na rovnakom mieste a aj v mrazničke v Rittichovom byte. Všetky časti tela sa ale objaviť nepodarilo.

Priateľku, s ktorou mal trojročného syna, podľa rozsudku Rittich zabil medzi 20. až 23. júnom 2007 úderom činky do hlavy. "Bez vážneho dôvodu tak pripravil syna o matku," povedala sudkyňa Kamila Krejcarová. Činka vážiaca 16,5 kg prerazila obeti lebečné kosti, čo spôsobilo opuch mozgu a smrť v priebehu pár minút.

Rittich na druhý deň priniesol z pivnice nože a pílku, ktorými telo rozrezal, časti obete zabalil do igelitových vriec, čo súd ohodnotil ako priťažujúcu okolnosť. Od médií si za to vyslúžil prezývku Mäsiar z Ústí. Polícia ho chytila za necelé dva týždne po prvom náleze časti tela.

Ako poľahčujúcu okolnosť uznal súd fakt, že muža viedla k činu ťažká situácia v rodine, matka sa totiž nestarala o dieťa. "Obžalovaný mal pocit, že ju musí donútiť, aby sa starala o syna, ale to nemôže ospravedlniť jeho správanie," uviedla sudkyňa. Ďalšou poľahčujúcou okolnosťou, ktorú vzal súd do úvahy je aj čiastočné priznanie Ritticha. Ten pri prvých výsluchoch priznal, že na svoju priateľku pustil činku, aj to, ako jej telo rozrezal.

Podľa znaleckého posudku má Rittich narušenú štruktúru osobnosti so sklonmi k hystérii a agresivite. Ľudia so sklonmi k hystérii trpia podľa znalkyne aj chorobným klamstvom, snažia sa vynikať a odlišovať od ostatných, zahrávajú sa s okolím. To Rittich dokázal aj na súde, kde odmietal vypovedať a nevyjadroval sa ani k výpovediam svedkov. Vo svojej záverečnej reči uviedol až na druhú výzvu sudkyne iba: "Je mi to ľúto." Štruktúra osobnosti sa nedá nijako liečiť, preto bol označený za osobu so zníženou možnosťou resocializácie.

Pred súdom najskôr vypovedalo niekoľko ľudí, ktorí Ritticha a jeho priateľku poznali. Tvrdili, že ich vzťah bol veľmi zvláštny, obaja vraj nemali dosť peňazí, pretože nepracovali. Odsúdený sa síce staral dobre o ich trojročného syna, ale svoju priateľku bil, za čo bol dokonca vo väzbe a bol odsúdený na verejnoprospešné práce. Trestaný bol v minulosti aj za majetkovú trestnú činnosť a výtržníctvo. Žena od neho utekala, niekedy s ich synom, ale vždy sa vrátila. Ich priatelia tvrdia, že nemala kam ísť, ale keď bola napríklad v azylovom dome, tak ho bez vysvetlenia opustila. Údajne mala niekoľko milencov a Rittich veľmi žiarlil. Svojich priateľov a susedov vraj žena veľakrát žiadala o pomoc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu