Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zásadný objav vedkyne v súvislosti s KORONAVÍRUSOM: Prečo vzniká long covid? Môžu za to zrazeniny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAR - Juhoafrická vedkyňa odhalila možnú príčinu dlhodobého covidu, ktorým trpí mnoho ľudí. V krvi týchto ľudí našla mikrozrazeniny so zápalovými molekulami.

archívne video

V desiatkach okresov je vysoká úroveň komunitného šírenia COVIDU: Dôvodom zhoršujúcej sa situácie sú svadby a oslavy (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva)

Keďže sa štúdie zatiaľ zúčastnilo len niekoľko desiatok ľudí, výsledky budú musieť vedci ešte dôkladnejšie prešetriť. Profesorka Resia Petoriusová zo Stellenboschskej univerzity skúmala vzorky krvi jedenástim ľuďom, ktorí trpeli dlhodobým covidom a trinástim zdravým pacientom. 

Potešujúca správa: Očkovanie výrazne znižuje nebezpečné riziko spojené s KORONAVÍRUSOM!

"Našli sme vysoký počet zápalových molekúl, ktoré boli uväznené v mikrozrazeninách v krvi ľudí s dlhodobým covidom," cituje Pretoriusovú portál DailyMail. Podľa tímu vedcom by tieto zrazeniny mohli narušovať distribúciu kyslíku a dôležitých živín po tele, čo by vysvetľovalo tie najčastejšie symptómy long covidu. Ide napríklad o chronickú únavu, bolesti hlavy či problémy s dýchaním.

Long covid
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Resia Petoriusová)

Doktorka to demonštrovala aj na obrázkoch. Na prvom je zobrazená zdravá krvná plazma. Na druhom obrázku môžeme vidieť mikrozrazeninu, ktorá je zvýraznená fluorescenčnou kvapalinou. O súvislostiach medzi covidom a zrazeninami už hovorili vedci aj skôr. Dokonca hrozba zrazeniny pri nakazení sa covidom, je niekoľkonásobne vyššia, ako pri vakcinácii. 

Výsledky štúdie juhoafrickej vedkyne potvrdzuje aj nedávny výskum írskej univerzity The Royal College of Surgeons, kde miestni vedci odhalili, že ľudia, ktorí trpia dlhodobým covidom, mali po nakazení sa koronavírusom v krvi viac zrazenín, ako tí, ktorí covid prekonajú bez dlhodobých následkov. 

Viac o téme: ChorobaPríčinaúčinkyKoronavírusLong covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu