Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ukrajina zaviedla sankcie voči 95 ľudom za účasť na ruských voľbách na Kryme

Voľby do Štátnej dumy vyhrala strana Jednotné Rusko
Voľby do Štátnej dumy vyhrala strana Jednotné Rusko (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj schválil v utorok zavedenie sankcií voči 95 občanom Ukrajiny a Ruska, ktorí sa podieľali na tom, že na Moskvou anektovanom polostrove Krym nedávno prebehli voľby do ruskej Štátnej dumy. Informovali o tom agentúry Reuters a Interfax.

Sankcie boli podľa Interfaxu zavedené voči volebným kandidátom v meste Sevastopoľ či vo zvyšku Krymu a týkajú sa nezávislých aj straníckych kandidátov. Zelenskyj takisto podpísal výnos, v súlade s ktorým budú zavedené hospodárske sankcie proti trom ruským spoločnostiam a jednému podniku v Sevastopole.

Voľby do ruskej Štátnej dumy (dolná komora parlamentu) sa konali v dňoch 17. až 19. septembra. Ich víťazom sa stala vládnuca strana Jednotné Rusko, ktorá získala 324 kresiel z celkových 450 kresiel Dumy.

Do parlamentu sa okrem toho dostali aj Komunistická strana Ruskej federácie (KPRF), ktorá získala 57 kresiel, Strana Spravodlivé Rusko-Za pravdu (27 kresiel) a Liberálnodemokratická strana Ruska (LDPR), ktorá bude mať v dolnej komore 21 poslancov. Zastúpenie bude mať aj nový subjekt s názvom Noví ľudia, ktorý získal 13 mandátov. Po jednom poslancovi budú mať v Dume strany Občianska platforma, Vlasť a Strana rastu.

Viac o téme: VoľbySankcieRuskoUkrajinaKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu