Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Budú vznikať aj ďalšie nebezpečné varianty KORONAVÍRUSU? Vedkyňa má jasnú ODPOVEĎ!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia/Alexey Solodovnikov/CC BY-SA 4.0)

OXFORD - Agresívny delta variant koronavírusu spôsobuje na celom svete silné vlny infekcií. Imunologička Sarah Gilbertová pochybuje, že dôjde k ešte nebezpečnejšej mutácii. Podľa vývojárky vakcíny Astrazeneca zvyšujúca sa imunita zmení správanie vírusu.

Jedna z vývojárok vakcíny Astrazeneca proti koronavírusu považuje vznik ešte nebezpečnejšieho variantu vírusu, než je v súčasnosti delta, za dosť nepravdepodobný. „Vírusy sa pri cirkulácii zvyčajne stávajú neškodnejšími a nie je dôvod si myslieť, že bude existovať škodlivejšia verzia Sars-CoV-2,“ povedala imunologička z Oxfordskej univerzity Sarah Gilbertová na online podujatí Royal Society of Medicine.

Neuveriteľný nápad vedcov: Takto chcú najnovšie bojovať s KORONAVÍRUSOM

Tiež nepredpokladá, že vírus zmutuje takým spôsobom, že by unikol účinku vakcín. Gilbertová má vzhľadom na rastúcu imunitu v populácii skôr názor, že sa vírus bude vyvíjať podobne ako ostatné sezónne koronavírusy.

Od začiatku pandémie sa Sars-CoV-2 zmenil prostredníctvom mutácií tak, že sa stal výrazne nákazlivejším. Najprv takzvaný alfa variant, ktorý bol pôvodne zaregistrovaný v Anglicku, sa minulú zimu rozšíril po celom svete. Prvý variant delty, ktorý bol zistený v Indii, sa začal šíriť na jar.

Budú vznikať aj ďalšie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

Astrazeneca pokračuje vo vývoji technológie

Astrazeneca sa spolieha na miliónovú dohodu na novú generáciu technológie RNA. Farmaceutická spoločnosť oznámila, že partnerstvo na vývoj nových liekov založených na tejto technológii bolo dohodnuté so startupom Vaxequity, ktorý založil expert na vakcíny Robin Shattock z Imperial College London. Vaxequity dostane od Astrazeneca platbu až 195 miliónov dolárov, ak sa v priebehu spolupráce dosiahnu určité míľniky. Okrem toho by sa na výrobky vzťahovali licenčné poplatky.

Kde sa vlastne vzal KORONAVÍRUS? Francúzski vedci pokročili s výskumom, možno majú odpoveď

Stredobodom partnerstva je takzvaná technológia samoposilnenia RNA. Funguje to podobne ako v prípade vakcín messenger RNA (mRNA) od spoločností Biontech/Pfizer a Moderna. Samoposilňujúca RNA vakcína však neobsahuje iba genetický kód, ktorý umožňuje bunkám vytvárať cielené proteíny. Tiež robí veľa kópií RNA, ktoré obsahujú tieto pokyny, takže dávky môžu byť menšie a lacnejšie.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaVariantyKoronavírusAstraZenecaSarah Gilbert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu