Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Johnson telefonoval s Merkelovou o Afganistane: Chce virtuálny summit G7

Angela Merkelová a Boris Johnson
Angela Merkelová a Boris Johnson (Zdroj: SITA/Kay Nietfeld/dpa via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson má v úmysle usporiadať pri najbližšej možnej príležitosti virtuálne stretnutie lídrov skupiny G7 o situácii v Afganistane. Informovala o tom jeho kancelária po tom, ako predseda vlády telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Napísala o tom v utorok agentúra Reuters.

"Obaja lídri sa rozhodli využiť svoj vplyv na povzbudenie medzinárodných partnerov, aby prijali spoločný prístup k budúcim výzvam," píše sa vo vyhlásení Downing Street. Johnson Merkelovej telefonicky tlmočil svoj úmysel virtuálne zvolať vedúcich predstaviteľov krajín G7, aby sa medzinárodné spoločenstvo dohodlo na jasných pravidlách, ktoré bude musieť militantné hnutie Taliban v Afganistane dodržiavať.

"Je potrebné dohodnúť sa na spoločných medzinárodných normách v oblasti ľudských práv, ktoré bude musieť dodržiavať akákoľvek budúca vláda Talibanu v Afganistane," píše sa v utorkovom vyhlásení. Skupina G7 združuje priemyselne najrozvinutejšie krajiny sveta. Patria do nej Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

Viac o téme: SummitAngela MerkelováAfganistanBoris JohnsonG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu