Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Účinnosť vakcín proti delta variantu: TÁTO látka podľa výrobcu funguje až na 90 percent

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Gyorgy Varga/MTI via AP)

WASHINGTON - Nádejné výsledky dosiahla vakcína od spoločnosti Moderna v doposiaľ nerecenzovanej laboratórnej štúdii skúmajúcej jej efektivitu proti koronavírusovému variantu delta prvýkrát objavenému v Indii. Táto očkovacia látka vyvolala pri tomto variante o niečo slabšiu imunitnú odpoveď, ako pri pôvodnom variante vírusu SARS-CoV-2 objavenom vo Wu-chane. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

V štúdii realizovanej spoločnosťou Moderna výskumníci použili vzorky krvi od ôsmich dobrovoľníkov odobraté týždeň po tom, ako im bola podaná druhá dávka vakcíny.

Preparát od spoločnosti Moderna bol pri vytváraní protilátok proti variantu delta omnoho efektívnejší, než pri variante beta, ktorý sa prvýkrát objavil v Juhoafrickej republike (JAR).

Očkovanie vakcínou Moderna
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

"Tieto nové údaje povzbudzujú a posilňujú našu vieru v to, že vakcína od spoločnosti Moderna bude poskytovať ochranu aj pred novými variantmi koronavírusu," uviedol riaditeľ Moderny Stéphane Bancel. V prípade troch mutácií variantu beta sa množstvo protilátok v porovnaní s pôvodným variantom koronavírusu znížilo šesť- až osemkrát. Pri indických variantoch delta a kapa to bolo iba 3,2- až 2,1-násobné zníženie.

Očkovanie vakcínou Moderna
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

Ruská vakcína Sputnik V je proti variantu delta účinná zhruba na 90 percent. Uviedol to Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve, ktorý tento preparát vyvinul. Údaje o účinnosti Sputnika V boli vypočítané na základe informácií z digitálnych lekárskych záznamov a zo záznamov o očkovaní pacientov.

Vakcína Sputnik V má podľa jej výrobcov 90-percentnú účinnosť voči delte

Ruská vakcína Sputnik V má približne 90-percentnú účinnosť voči vysokonákazlivému koronavírusovému variantu delta. V utorok to uviedli predstavitelia Gamalejovho vedecko-výskumného inštitútu v Moskve, ktorý túto očkovaciu látku vyvinul, informuje agentúra Reuters.  

Zástupca riaditeľa Gamalejovho vedecko-výskumného inštitútu Denis Logunov povedal, že účinnosť tejto očkovacej látky voči variantu delta bola vypočítaná na základe údajov z lekárskej dokumentácie a záznamov z očkovania.

Ruská vakcína Sputnik V
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

Vakcína Sputnik V, ktorú Rusko dodáva aj na zahraničný trh, má podľa skorších zistení vedcov takmer 92-percentnú účinnosť voči pôvodnému koronavírusu.

Mnoho Rusov nie je ochotných sa dať zaočkovať

Rusko zažíva v ostatnom čase nárast infikovaných koronavírusom, pričom tamojšie úrady z tejto skutočnosti vinia práve infekčnejší variant delta, ale tiež neochotu mnohých Rusov dať sa zaočkovať. Riaditeľ Gamalejovho inštitútu Alexandr Gincburg dodal, že v súvislosti s variantom delta bijú na poplach krajiny na celom svete.

Napríklad v Nemecku sa počet prípadov nákazy variantom delta v priebehu jediného týždňa viac než zdvojnásobil. Minulý týždeň tam tvoril približne 36 percent všetkých prípadov nákazy koronavírusom a týždeň predtým iba 15 percent. Tamojší predstavitelia pritom predpokladajú, že práve tento variant čoskoro preváži nad inými.

Účinnosť vakcín proti delta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

V Rusku so 144 miliónmi obyvateľov sú dosiaľ zaregistrované celkovo štyri vakcíny domácej výroby, pričom zahraničnými vakcínami sa v tejto krajine neočkuje. Od začiatku pandémie tam zaznamenali približne 5,5 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 134.000 súvisiacich úmrtí.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaModernaSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu