Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Dôkaz o nehode? VIDEO má ukazovať netopiere v laboratóriu vo Wuchane

Laboratórium vo Wu-chane Zobraziť galériu (3)
Laboratórium vo Wu-chane (Zdroj: Profimedia)

WU-CHAN - To, ako sa SARS-CoV-2 preniesol na človeka, je dodnes kontroverzné. Hypotéza o nehode v laboratóriu bola označená už predtým za konšpiračnú teóriu, okrem iného aj známym zoológom. Nové video však vyvoláva pochybnosti o spoľahlivosti jeho tvrdení.

Vývoj pandémie na Slovensku od ohlásenia prvého prípadu nákazy novým koronavírusom 

Vývoj pandémie na Slovensku od ohlásenia prvého prípadu nákazy novým koronavírusom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac ako rok a pol po prvom objavení sa nového koronavírusu je jeho pôvod stále neznámy. Väčšina vedcov stále predpokladá, že patogén je prírodného pôvodu a na ľudí sa preniesol zo zvierat - buď priamo z netopierov, alebo prostredníctvom medzihostiteľa. Ale nedávno sa opäť živo diskutovalo o inej hypotéze: o možnosti, že SARS-CoV-2 preskočil na človeka pri nehode v laboratóriu, čo nakoniec uviedlo do pohybu pandémiu.

Strava určuje priebeh KORONAVÍRUSU: Konzumenti tejto potraviny sú na tom horšie!

Misia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Číne na jar 2021 nemohla túto otázku objasniť. Vo svojej záverečnej správe experti označili laboratórnu nehodu za "mimoriadne nepravdepodobnú". Misia sa však dostala pod paľbu kritiky. Napríklad preto, že polovicu tímu tvorili Číňania, a preto boli obavy z politického vplyvu. Bola tiež spochybnená nezávislosť jednotlivých medzinárodných členov misie WHO, napríklad nezávislosti britského zoológa Petra Daszaka.

Daszak je známy napríklad tým, že pomohol zorganizovať vyhlásenie 27 vedcov publikované v časopise The Lancet vo februári 2020. V tomto vyhlásení boli odsúdené "konšpiračné teórie", ktoré spochybňovali prirodzený pôvod vírusu, ako napríklad laboratórnu nehodu. Daszak tiež niekoľkokrát spolupracoval s čínskou virologičkou Shi Zengliovou a jej Virologickým ústavom vo Wu-chane (WIV) - inštitúcii, ktorá stojí v centre hypotézy laboratórnej nehody ako pôvodu SARS-CoV-2.

Video má zachytávať netopiere
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/ Sky News Australia)

Netopiere v klietkach

Nová správa by teraz mohla spochybniť vysvetlenie Daszaka: Ako zistila investigatívna novinárka Sharri Marksonová, existuje video z WIV, ktoré ukazuje, ako sú tam netopiere držané v klietkach. Marksonová zároveň odkazuje na staršie tweety od Daszaka, v ktorých popiera, že by tam boli netopiere. Video podľa Marksonovej vystopovala online vyšetrovacia skupina Drastic. Pochádza teda z Čínskej akadémie vied a krúti sa okolo spustenia nového laboratória WIV s úrovňou biologickej bezpečnosti 4 v máji 2017.

Podľa správy Daszak v decembri 2020 na Twitteri napísal: "Do laboratória vo Wu-chane neboli poslané žiadne netopiere na genetickú analýzu vírusov. Takto veda nefunguje. Iba zbierame vzorky. Púšťame ich tam, kde môžeme." V ďalšom tweete 10. decembra 2020 Daszak napísal, že laboratóriá, s ktorými pracoval pätnásť rokov, nemajú živé ani mŕtve netopiere. "Nikde nie sú dôkazy o tom, že sa to stalo." Prvý spomenutý tweet Daszaka sa však nedá nájsť na Twitteri. Ten bol odstránený, tweetovala Marksonová.

Nové správy, nové vyšetrovania

Hneď po začiatku pandémie sa objavila teória, že koronavírus mohol uniknúť z WIV. Zatiaľ o tom však neexistujú dôkazy. Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho podporovatelia to rozširovali, aby mohli obviniť Čínu, niektorí dokonca tvrdili, že vírus mohol byť vypustený zámerne. Trumpov nástupca Joe Biden nariadil v máji vyšetrovanie americkými spravodajskými agentúrami. Ohlásené vyšetrovania a správy, že traja vedci z ústavu ochoreli po návšteve netopierej jaskyne v roku 2019, priniesli teórii nový impulz.

KORONAVÍRUS Dôkaz o nehode?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/ Sky News Australia)

Nedávno sa však ozvala aj vedkyňa Shi Zhengliová z WIV, ktorá opäť odmietla teóriu vypuknutia koronavírusu v dôsledku laboratórnej nehody. „Ako, preboha, môžem predložiť dôkazy o niečom, o čom neexistujú dôkazy?“, povedala pre New York Times. Je pre ňu záhadou, „ako sa svet dostal tak ďaleko, že neustále hádže špinu na nevinných vedcov“.

Vedci tvrdia, že jeden gén bráni ťažkým príznakom KORONAVÍRUSU: Má to však háčik!

Podľa New York Times publikovali Shi a jej kolegovia v roku 2017 výskumnú správu, v ktorej vytvorili nové koronavírusy netopierov, keď spojili časti niekoľkých koronavírusov vrátane najmenej jedného, ​​ktorý bol takmer prenosný na človeka. V e-maile pre noviny však vedkyňa uviedla, že pri jej experimentoch nešlo o to, aby sa vírus stal nebezpečnejším.

Viac o téme: LaboratóriumNetopiereKoronavírusWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu