Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Extrémne zimné počasie v Číne uväznilo 180 tisíc ľudí

(Zdroj: ČTK)

PEKING - Extrémne nízke teploty zasiahli južnú Čínu, ktorá sa len začala spamätávať z najhoršej zimy za polstoročie.

Nová vlna chladného počasia zasiahla okolo 180 tisíc ľudí a v mnohých oblastiach došlo k rozsiahlym výpadkom elektriny. V hornatej provincii Jun-nan so zvyčajne miernym počasím od štvrtka husto sneží. V dôsledku zimnej kalamity v provincii zomrelo už 12 ľudí a od soboty sú štyria ľudia nezvestní. Pre agentúru AFP to uviedol zástupca provinčnej vlády pre prírodné katastrofy.

V druhom najväčšom provinčnom meste Čchu-ťing je bez elektriny 80 percent z dvoch miliónov obyvateľov z dôvodu novej vlny mrazov a sneženia, ktoré po prvý raz zasiahli Čínu začiatkom januára. Sneženie za posledných niekoľko dní odrezalo cesty v Jun-nane, kde uviazlo obrovské množstvo ľudí, uviedol denník China Daily, ktorý citoval miestne dopravné orgány. V Čchu-ťingu je uzavretých šesť hlavných ciest a zrušili 42 autobusových liniek. Počasie čoraz viac sťažuje záchranné úsilie v oblasti smerované na pomoc uviaznutým cestujúcim, vyčistenie ciest a obnovenie elektriny.

Zvyčajne teplá a slnečná provincia Jun-nan patrí k oblastiam, ktoré najviac postihlo zimné počasie v januári a začiatkom februára, ktoré zasiahlo juh, juhozápad a východ krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu