Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Neuveriteľne účinná: Ďalšia štúdia podporila kombináciu týchto vakcín!

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAARBRÜCKEN - Podľa predbežných zistení nemeckých vedcov kombinácia vakcín proti koronavírusu od spoločností AstraZeneca a Biontech/Pfizer zvyšuje imunitnú odpoveď tela výrazne viac, ako je to v prípade očkovania iba vakcínou AstraZeneca. Vedci zo Saarbrückenu skúmali obranné reakcie 250 ľudí z rôznych testovacích skupín. Niektorí z nich dostali obe očkovania iba jednou účinnou látkou. Ostatní boli najskôr zaočkovaní AstraZenecou, ​​potom vakcínou Biontech/Pfizer.

Dvojitá vakcinácia Biontech/Pfizer alebo kombinovaná vakcinácia s prípravkami od spoločností AstraZeneca a Biontech/Pfizer preukázala „významne vyššiu“ účinnosť ako dvojitá imunizácia vakcínou AstraZeneca, ako oznámila univerzita. K podobnému záveru dospela aj májová španielska štúdia.

Ako je to s ALKOHOLOM po OČKOVANÍ proti covidu? V skutočnosti by ste až TOĽKOTO dní nemali piť!

Po kombinácii vakcín je viac protilátok

Pri porovnaní krvných výsledkov testovaných osôb vedci pod vedením virologičky Martiny Sesterovej zistili úžasné rozdiely: po kombinovanom očkovaní vakcínami AstraZeneca a Biontech/Pfizer sa vyskytlo až desaťkrát viac protilátok ako po dvojitej vakcinácii očkovacou látkou AstraZeneca. Podľa vlastných vyjadrení expertov výsledok prekvapil. Aj v porovnaní s dvojitým očkovaním vakcínou Biontech/Pfizer bola obranná reakcia po kombinovanej vakcinácii stále o niečo vyššia.

KORONAVÍRUS Neuveriteľne účinná: Ďalšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kombinované očkovanie využíva plný potenciál

To je podľa univerzity aj dôvod ich rozhodnutia zverejniť predbežné výsledky. Vedci zároveň zdôraznili, že aj ľudia po dvoch očkovaniach vakcínou AstraZeneca budú mať primeranú ochranu pred koronavírusom. Kombinácia by však zjavne mohla lepšie využiť „celý potenciál“, ktorý vo vakcíne spočíva.

KORONAVÍRUS Neuveriteľne účinná: Ďalšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci zdôrazňujú: Sú to iba predbežné údaje

Vedci zo Saarbrückenu zdôraznili, že údaje musia stále presnejšie hodnotiť z rôznych hľadísk. To zahŕňa otázku, či existujú rozdiely vo veku alebo pohlaví a v ktorých kombináciách sa vyskytuje najviac vedľajších účinkov. Výsledky štúdie preto ešte neboli vedecky publikované a spočiatku ich treba považovať iba za predbežné.

Boris Johnson vyzval lídrov k najväčšiemu počinu v dejinách medicíny: TOTO je jeho plán!

Štúdia berlínskej nemocnice Charité nedávno dospela k záveru, že kombinácia vakcín od spoločností Biontech/Pfizer a AstraZeneca je nielen účinná, ale aj dobre tolerovaná.

Viac o téme: KombináciaVakcínyKoronavírusAstraZenecaPfizer/Biontech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu