Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom sa vyostruje: Nová séria útokov na mesto Gaza

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Heidi Levine)

GAZA - Izraelské bojové lietadlá v pondelok začali novú sériu útokov na mesto Gaza, informovala agentúra AP.

Raketové útoky medzi Izraelom a Hamasom pokračujú: VIDEO Otec chránil dieťa vlastným telom

Boje medzi Židmi a Arabmi pokračujú: Ďalšia ťažká noc izraelskej polície

Výbuchy sa v Gaze ozývali po dobu desiatich minút. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu oznámil, že izraelské útoky budú pokračovať "plnou silou", pripomína AP. Izrael podľa premiérových slov chce, aby palestínske militantné hnutie Hamas za svoje kroky zaplatilo.

Hnutie Hamas takisto z pásma Gazy odpaľovalo rakety smerom na oblasti obývané civilistami v Izraeli. Jedna z rakiet podľa izraelských záchranárov zasiahla synagógu v meste Aškelon na juhu krajiny niekoľko hodín predtým, ako sa začali večerné obrady židovského sviatku šavuot. Zranenia neutrpeli žiadne osoby.

Pri izraelských leteckých útokoch v pásme Gazy v nedeľu zahynulo približne 42 Palestínčanov, pripomína AP. Išlo o najvyšší počet ľudí zabitých v priebehu jedného dňa od začiatku takmer týždeň trvajúcich bojov medzi izraelskými silami a militantným hnutím Hamas.

Erdogan vyzval pápeža

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzvalv pondelok  pápeža Františka, aby pomohol ukončiť izraelský "masaker" Palestínčanov, ktorý musí byť potrestaný sankciami. Vo vyhlásení o tom informoval úrad tureckého prezidenta, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Erdogan vo výzve pápežovi napísal, že "Palestínčania budú naďalej terčom masakry, ak medzinárodné spoločenstvo nepotrestá Izrael... sankciami". Prezident dodal, že pápežove posolstvá majú "obrovskú dôležitosť pri mobilizovaní kresťanského sveta a medzinárodného spoločenstva"

Izrael zničil v pásme Gazy domy a tunely

Izraelské bojové lietadlá začali v pondelok novú sériu útokov na mesto Gaza, pričom zničili 15 kilometrov dlhú sieť tunelov využívaných Hamasom a domy deviatich údajných veliteľov tohto palestínskeho militantného hnutia. Informovala o tom agentúra AP.

Konflikt medzi Izraelom a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Nasser Nasser)

Obyvatelia Gazy prebudení nočnou paľbou ju označili za najsilnejšiu od začiatku už týždeň trvajúcich bojov medzi izraelskými silami a Hamasom. Ide takisto o silnejšie bombardovanie, než bola vlna náletov v Gaze deň predtým, ktorá si vyžiadala 42 mŕtvych a zrovnala so zemou tri budovy.

Izraelská armáda uviedla, že v rôznych oblastiach na severe Gazy zasiahla deväť domov, ktoré patrili "vysokopostaveným veliteľom" Hamasu. Armáda taktiež uviedla, že zasiahla 35 "teroristických cieľov", ako aj tunely využívané palestínskymi militantmi.

Šéfredaktorka AP žiada vyšetriť izraelský útok na budovu

Sally Buzbeeová, výkonná šéfredaktorka agentúry Associated Press (AP), v nedeľu požiadala o nezávislé vyšetrovanie izraelského leteckého útoku v pásme Gazy, pri ktorom bola v sobotu zničená budova, kde mala kancelárie tlačová agentúra AP a ďalšie zahraničné médiá.

Útoky v pásme Gazy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Izraelská vláda má podľa Buzbeeovej predložiť jasné dôkazy, ktoré preukážu oprávnenosť útoku na túto budovu, uvádza agentúra Reuters. Izraelská armáda dala novinárom AP a ďalším osobám približne jednu hodinu na evakuáciu budovy. Militantné hnutie Hamas podľa armády túto budovu využívalo ako kancelárie spravodajskej služby a na vývoj zbraní, píše AP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa AP v nedeľu takisto uviedol, že v budove sídlili kancelárie spravodajskej služby hnutia Hamas. Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus povedal, že Izrael dôkazy pre USA zhromažďuje; nemohol však sľúbiť, ich poskytne v priebehu dvoch dní.

Útoky v pásme Gazy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

Buzbeeová uviedla, že AP má v budove kancelárie už 15 rokov, no nikdy nemala informácie o tom, že by sa v budove mohli nachádzať príslušníci hnutia Hamas. Fakty musia byť podľa jej slov predložené. Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) požiadala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby bombardovanie tejto budovy Izraelom vyšetroval ako možný vojnový zločin.

Nemecké úrady žiadajú prísnejšie opatrenia

Nemecké úrady žiadajú prísnejšie opatrenia proti antisemitskému správaniu v reakcii na nedávne protesty proti Izraelu - z dôvodu jeho konfliktu s palestínskym militantným hnutím Hamas. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Antisemitské a protiizraelské protesty a vandalizmus od štvrtka hlásili z viacerých nemeckých miest. V niektorých prípadoch demonštranti pálili izraelské zástavy.

Splnomocnenec spolkovej vlády pre boj proti antisemitizmu Felix Klein žiadal okamžité vyvodenie dôsledkov v prípade, ak sa niekto dopustí antisemitskej činnosti. "Úrad verejného prokurátora a polícia musia byť v pozícii, z ktorej môžu rozpoznať a trestať antisemitizmus rýchlejšie a lepšie," povedal Klein pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Takisto je podľa neho potrebný "európsky štandard" na rozoznávanie a trestanie antisemitizmu.

Generálny tajomník Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Paul Ziemiak zdôraznil, že antisemitská nenávisť nie je názor, ale trestný čin. Takisto žiadal zaviesť v Nemecku zákaz všetkých symbolov hnutia Hamas. Sven Schulze z CDU navrhol okamžité uskutočnenie summitu polície, ústavných a imigračných úradov. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer protiizraelské protesty rázne odsúdil a povedal, že Nemecko nebude tolerovať pálenie izraelských zástav alebo útoky na židovské inštitúcie na nemeckej pôde.

Izrael prekazil Hamasu pokus o útok z mora a zabil veliteľa Islamského džihádu

Izraelská armáda v pondelok pri nálete v palestínskom pásme Gazy zabila popredného veliteľa Islamského džihádu Husáma abú Harbída. Abú Harbíd, ktorý velil divízii Hamasu v severnej časti Gazy, velil útokom proti izraelským vojakom a civilistom už takmer 15 rokov, uviedla izraelská armáda. Údajne bol priamo zodpovedný za minulotýždňový útok protitankovými raketovými strelami, pri ktorom bol ľahko zranený izraelský civilista. Islamský džihád zatiaľ cielený útok Izraela na abú Harbída nepotvrdil.

Hamas a Islamský džihád priznali, že medzi obeťami izraelskej operácie je aj ich 20 príslušníkov. Izraelská armáda však tvrdí, že počas týždeň trvajúcej operácie zabila oveľa viac "teroristov" z týchto organizácií.

Medzičasom izraelská armáda v pondelok oznámila, že zmarila pokus radikálneho hnutia Hamas o útok z mora, informoval spravodajský portál The Times of Israel. Podľa tohto zdroja izraelská armáda spozorovala neďaleko pobrežia severnej časti pásma Gazy skupinu bojovníkov Hamasu, ktorí si pripravovali podvodné potápačské zbrane. "Ich loď bola pri pobreží. Podľa všetkého sa chystali vykonať sabotážnu operáciu v teritoriálnych vodách Izraela," uviedla vo vyhlásení izraelská armáda. Lode izraelského námorníctva a vojenské lietadlá následne podnikli útok na príslušníkov komanda Hamasu i jeho vojenské vybavenie.

Blinken vyzval Izraelčanov a Palestínčanov

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyzval Izrael a Palestínčanov, aby v prebiehajúcom ozbrojenom konflikte "chránili civilistov, najmä deti". Zopakoval tiež, že Izrael ako demokracia má osobitnú povinnosť urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo civilným stratám.  

 Antony Blinken
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

Blinken podľa agentúry AFP na tlačovej konferencii v Kodani  uviedol, že Spojené štáty budú "pokračovať v intenzívnej diplomacii, aby sme ukončili súčasný cyklus násilia". V mene USA tiež vyjadril pripravenosť "poskytnúť našu podporu, ak chcú strany dosiahnuť prímerie". Ubezpečil, že zintenzívnil svoje kontakty v rámci zákulisnej diplomacie.  

Blinken v mene USA opätovne podporil právo Izraela na "obranu", pričom argumentoval, že nie je to isté, ak teroristická skupina bez cielenia vystreľuje rakety proti civilistom a keď sa táto krajina proti týmto útokom bráni. Americký minister preto vyzval Hamas a ďalšie militantné skupiny v palestínskom pásme Gazy, aby okamžite ukončili raketové útoky na Izrael.

Merkelová vyjadrila solidaritu s Izraelom

Solidaritu s Izraelom vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelňajšom telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Počas spoločného rozhovoru, ktorého témou bola aktuálna eskalácia konfliktu na Blízkom východe, vyzvala Merkelová na rýchle ukončenie prebiehajúcich násilností medzi židovským štátom a Palestínčanmi, ktoré sú najhoršími za posledné roky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

"Kancelárka znova ostro odsúdila pretrvávajúce raketové útoky z Gazy na Izrael a uistila premiéra (Netanjahua) o solidarite nemeckej vlády," uviedol Seibert vo vyhlásení. "Opakovane potvrdila právo Izraela na sebaobranu pred útokmi," dodal. Vzhľadom na vysoký počet obetí v radoch civilistov "na oboch stranách" vyjadrila podľa jeho slov Merkelová "vieru, že boje sa čo najskôr skončia".

Hamas vyzýva na útoky proti izraelských cieľom

Palestínske radikálne hnutie Hamas údajne podniká kroky, ktorých cieľom je rozšíriť teroristické útoky páchané voči Izraelu aj na Západný breh Jordánu, nielen pásmo Gazy. Ich terčom majú byť židovské osady alebo vojenské ciele v Predjordánsku. Informovala o tom v pondelok izraelská televízia Kešet 12.

Podľa nej Hamas distribuuje na Západnom brehu, najmä v utečeneckých táboroch, letáky s výzvami na útoky voči Izraelu, pričom v nich tvrdí, že prezident palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás schválil rozpútanie násilných konfrontácií s izraelskými bezpečnostnými zložkami v utorok, keď palestínska samospráva vyhlásila v Predjordánsku generálny štrajk.

Abbás, ktorý sa v pondelok stretol s americkým emisárom Hadym Amrom, však poprel toto tvrdenie, pričom apeloval na palestínske  bezpečnostné zložky, aby sa snažili zabrániť takýmto konfrontáciám na Západnom brehu.

Kešet 12 okrem toho informoval, že predstavitelia izraelských bezpečnostných zložiek naliehajú na izraelské politické vedenie, aby ešte neukončili boje v pásme Gazy. Vysvetlili, že "v súčasnosti" sa ponúkajú "príležitosti" zasiahnuť teroristickú infraštruktúru v Gaze a tie "neslobodno premeškať". Vysokopostavený predstaviteľ izraelských bezpečnostných zložiek sa pre Kešet 12 vyjadril, že Izrael "v súčasnosti nechce prímerie“, pretože chce upevniť" to, čo doteraz získal v konfrontácii s Hamasom.

Viac o téme: útok IzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu