Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Policajt vyfasoval podmienku a obrovskú pokutu: Za FOTO údajného Hitlerovho obľúbeného jedla!

Naozaj to bolo obľúbené jedlo Adolfa Hitlera? Zobraziť galériu (2)
Naozaj to bolo obľúbené jedlo Adolfa Hitlera? (Zdroj: TASR/AP, Getty Images)

EISENSTADT - Rakúsky súd v pondelok udelil podmienečný trest väzenia a peňažnú pokutu policajtovi, ktorý na facebooku zverejnil fotografiu údajného obľúbeného jedla Adolfa Hitlera. Podľa súdu tým porušil zákon zakazujúci nacizmus. Rozsudok nie je právoplatný.

Veliteľ gestapa, ktorý poslal na smrť desaťtisíce ľudí, unikol trestu: VIDEO Zvrat po konci vojny!

Krajinský súd v Eisenstadte, hlavnom meste spolkovej krajiny Burgenland, rakúskeho policajta podmienečne odsúdil na desať mesiacov odňatia slobody a pokutu 6300 eur za to, že vlani v deň Hitlerových narodenín 20. apríla zverejnil na facebooku snímok s titulkom "Dnešný obed! Vaječné knedličky so šalátom".

Vaječné knedličky sú typickým viedenským jedlom, ktoré niektorí neonacisti vyhlasujú za Hitlerov obľúbený pokrm. Hoci nie je historicky dokázané, že to tak skutočne bolo, niektoré reštaurácie v Rakúsku v posledných desaťročiach servírujú "Eiernockerl" ako špecialitu určenú práve pre 20. apríla. Časť neonacistov potom v tento deň zverejňuje zábery jedla na sociálnych sieťach.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Obvinený policajt sa na súde obhajoval tým, že zverejnenie snímku pokrmu bolo čisto náhodné a nemá žiadny neonacistický podtext. Po zverejnení prípadu bol však suspendovaný a prestal byť tiež členom pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Zákon zakazujúci nacizmus je v Rakúsku široko poňatý. Trestá členstvo v neonacistických skupinách ako aj ich podporu, neonacistickú propagandu a vzťahuje sa naň tiež posudzovanie niektorých násilných trestných činov. Obsahuje tiež súhrnný paragraf, ktorý okrem iného zakazuje bližšie neurčitú činnosť spojenú s nacizmom.

Viac o téme: PolicajtJedloSúd Adolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu