Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KORONAVÍRUS Premiéri nemeckých spolkových krajín obhajujú uvoľnenia opatrení

Angela Merkelová pohrozila regulovaním opatrení na celoštátnej úrovni
Angela Merkelová pohrozila regulovaním opatrení na celoštátnej úrovni (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Viacerí premiéri nemeckých spolkových krajín v pondelok obhajovali plány na zmiernenie protipandemických opatrení. Reagovali tak na nedeľňajšiu kritiku zo strany kancelárky Angely Merkelovej, ktorá pohrozila regulovaním pravidiel na celoštátnej úrovni. Informovala o tom agentúra DPA.

Medzi podporovateľov regionálneho uvoľňovania opatrení patria premiér Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet, predseda vlády Šlezvicka-Holštajnska Daniel Günther, ako aj sársky premiér Tobias Hans, uviedli pre DPA účastníci konferenčného hovoru prezídia Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Šéf CDU Laschet a Hans uviedli, že hromadné antigénové testovanie pôjde ruka v ruke so zmierňovaním určitých opatrení. Ich stratégia boja proti nákaze podľa ich slov pomôže identifikovať nakazených a zastaví tak tretiu vlnu pandémie. Hans uviedol, že ak budú pre ľudí s negatívnym výsledkom testu platiť voľnejšie pravidlá, čo sa týka sociálnych kontaktov, zabráni to tomu, že budú reštrikcie porušovať za zatvorenými dverami. Na Merkelovej vyjadrenia kriticky reagoval i durínsky premiér Bodo Ramelow. Kancelárka podľa neho pripísala vinu za zlyhanie spoločnej stratégie boja proti pandémii spolkovým krajinám.

Merkelová v nedeľňajšej talkšou na verejnoprávnej televízii ARD vyzvala 16 spolkových krajín, aby dodržiavali dohodnuté protipandemické opatrenia. V Nemecku by sa mal zaviesť zákaz vychádzania v oblastiach, kde počas siedmich dní pribudne viac ako 100 infikovaných na 100.000 obyvateľov. Jednotlivé spolkové krajiny si však môžu napriek tomu rozhodovať po svojom. V pondelok prekročila hodnota týždňovej incidencie v Nemecku stanovený limit ôsmy deň za sebou.

Merkelovej návrh podporil v rozhovore pre denník Süddeutsche Zeitung aj minister vnútra Horst Seehofer. Vláda má podľa neho v tejto oblasti legislatívne kompetencie, čo je podľa neho potrebné aj využiť.

Viac o téme: OpatreniaUvoľnenieKrajinyNemeckoKoronavírusSpolkové
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu