Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mrazivé svedectvo muža, ktorý skončil na JIS-ke: Pomohla mu liečba laserom, vychvaľuje si ju i primár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRAHA – Liečba vysokovýkonným laserom MLS nie je novinkou a lekári zistili, že pomáha aj ľuďom s ťažkým zápalom pľúc spôsobeným covidom-19. V susednom Česku ju absolvovalo viacero pacientov, medzi nimi aj Jiří či primár, ktorí hlásia zlepšenie zdravotného stavu.

Novým koronavírusom sa infikoval aj Jiří. Jeho stav bol natoľko vážny, že skončil v nemocnici, kde mu 22 dní podávali kyslík. „Keď ma prevážali sanitkou a keď ma vykladali, tak som sa rozkašľal. Tak, že pri odberovom centre sa rozutekali ľudia, keď videli a počuli, ako kašlem. To kašľanie... myslel som si, že je moje posledné v živote,“ opísal českému Blesku.  

Jiří sa spočiatku zotavoval na bežnom oddelení, kde dostával kyslík. „Potom mi nasadili remdesivir a po prvom remdesiviri ma museli previezť na JIS-ku, pretože môj stav sa zhoršoval. Stále som bol na kyslíku.“ Na jednotke intenzívnej starostlivosti ležal 18 dní, následne ho opäť presunuli na klasickú izbu.

Vtedy mu lekári prvý raz nasadili liečbu laserom. „Cítil som úľavu. Nemôžem presne opísať ako, ale uľavilo sa mi. Mohol som lepšie dýchať, stále som mal kyslík, ale bolo to lepšie. Pomohlo mi to,“ povedal dnes už vyliečený pacient.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vlastnú skúsenosť má aj primár 

Liečbu laserom si nepochvaľuje len Jiří, ale i ostatní pacienti, napríklad Gabriela. „Po desiatich dňoch liečenia sa v nemocnici, keď som už bola schopná ležať na bruchu, som podstupovala laserovú terapiu, ktorá znamenala päť sedení alebo ležaní ožarovaním laserom,“ povedala s tým, že už po prvom ošetrení sa cítila lepšie. „Myslím si, že laserová terapia výrazne prispela k zlepšeniu. Ten zápal bol proste ťažký,“ dodala Gabriela, ktorá trpela obojstrannou pneumóniou.

Laserovú liečbu v súvise s covidovou infekciou absolvoval aj šéf nemocnice v Karvinej. „Mal som kašeľ a obojstranný zápal pľúc,“ uviedol a povedal, že sa liečil antibiotikami aj kortikoidmi, bol tiež na infúziách.

„Pľúca boli veľmi oslabené, tak som hľadal riešenie. A jedna z možností bola využitie laseru, ktorý sme mali na rehabilitácii, kam som chodil približne 14 dní. To znamená 10 terapií na každú stranu pľúc po pätnástich minútach,“ priblížil lekár. Aj on hovorí, že laser mu pomohol. „Predtým som mal dusivý kašeľ, po terapiách som začal odkašliavať.“ Röntgeny následne potvrdili, že zlepšenie je výrazné. Riaditeľ preto túto metódu odporúča a je presvedčený, že laserová terapia môže pacientovi len pomôcť.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Liečba laserom nie je novinkou

Reč je o vysokovýkonnom MLS laseri, ktorý sa používa pri rehabilitáciách. Lekári s ním pracujú už dlhé roky a podľa nich má protizápalové účinky. „Laser dokáže zabrániť zhoršeniu a dokáže zmierniť zápal v pľúcach, tým pádom uľahčí aj vyliečenie pacienta. Na základe výrazného zápalu pľúc vznikajú vo fáze hojenia jazvy, ktoré spôsobujú zhoršenie pľúcnych funkcií. Je preukázané, že pôsobenie MLS laseru zmenšuje túto imunitnú reakciu, tým zmenšuje zápal a zjazvenie, navyše sú v niekoľkých zahraničných štúdiách preukázané aj regeneračné účinky MLS vysokovýkonného laseru,“ objasnil Lukáš Cibulka, primár rehabilitačného oddelenia Oblastnej nemocnice v Kolíne.

„Podarilo sa nám zlepšiť klinický stav u pacientov prakticky vo všetkých fázach ochorenia. Najviac úspechov máme u pacientov, keď začneme s liečbou čo najskôr, ale podarilo sa nám zlepšiť aj stav pacientov, u ktorých sa klinický stav počas hospitalizácie horšil, a podarilo sa nám dokonca zlepšiť aj klinický stav u pacientov s chronickými zmenami,“ podotkol lekár.

Viac o téme: LiečbaLaserKoronavírusCovid-19MLS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu