Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Václav (†34) sa zrejme nedokázal vyrovnať s existenčnou krízou v dôsledku COVIDU: Upálil sa v stodole!

Václav D. Zobraziť galériu (4)
Václav D. (Zdroj: FB/D. V.)

BRNO – Čech Václav D. sa uchýlil k hrôzostrašnému kroku. Spáchal samovraždu. Mladík podľa svojich kolegov čelil existenčnej kríze prameniacej zo straty zamestnania v dôsledku pandémie covidu-19.

Susedným Českom otriasla tragická smrť 34-ročného absolventa právnickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne Václava D. Mladík trpel biopolárnou poruchou a podľa jeho kolegu nič nenasvedčovalo tomu, že si siahne na život.

„Vašek bol ešte v stredu v práci. Nič nenasvedčovalo, že zvolí takého riešenie. Deprimoval ho ale prístup ministerstva, ktoré na jeho pracovisko poslalo viacero kontrol, ich cieľom je celý podnik uzavrieť. Cítil zodpovednosť za svojich kolegov,“ povedal českému Blesku mužov kolega.

Václav D.
Zobraziť galériu (4)
Václav D.  (Zdroj: FB/D. V.)

Václav bol zamestnaný na polovičný úväzok vo vznikajúcom múzeu a hosteli Franz Kafka Spital. Sociálny podnik totiž dáva príležitosť pracovať ľuďom s hendikepom. Mužovi spolupracovníci sa zhodli, že Václav, ktorý musel čeliť kontrolám pod taktovou ministerských úradníkov, vnímal postoj rezortu práce a sociálnych vecí veľmi citlivo.

Václav D.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Franz Kafka Spital)

V sobotu odišiel do Březníka, kde mali rodinnú chalupu. Tam sa podľa denníka polial benzínom a v stodole sa zapálil. S ťažkými popáleninami skončil v brnenskej nemocnici, kde v pondelok zomrel.

Pod Václavovu samovraždu sa zrejme podpísalo viacero faktorov – ochorenie a obava o budúcnosť podniku, na ktorom vzniku sa podieľal. „Pre neho malo obrovský zmysel, že mohol pracovať na novom projekte vznikajúceho múzea a hostelu a komunikovať s ľuďmi z celého sveta. Dávalo mu to radosť zo života,“ povedal mužov nadriadený.

Václav D.
Zobraziť galériu (4)
Václav D.  (Zdroj: FB/D. V.)

Spolok zamestnávajúci 80 hendikepovaných ľudí žiadal českú ministerku práce a sociálnych vecí Janu Maláčovú o podporu v čase pandémie nového koronavírusu. Stal sa však pravý opak. Václav znášal  nezmyselné kontroly - okrem hygieny a inšpektorátu práce ho kontroloval aj Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť ČR.

„Nepoznala som lepšieho a láskavejšieho človeka. Snažila som sa tu pre neho byť skoro každý deň. Vašek bol pravý džentlmen a ochranca. Pri prekonávaní prekážok v živote preukázal neuveriteľnú silu vôle,“ uviedla jeho sestra Marta. „Napriek tomu, že zažil mnoho utrpenia, rozdal neuveriteľné množstvo lásky,“ dodala.

Viac o téme: ČeskoSamovražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu