Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odstrašujúci prípad! Češka si sama spravila antigénový test: Po zranení skončila hospitalizovaná

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRNO – Ak antigénový test nevykoná vyškolený zdravotník, ale laik, môže to dopadnúť veľmi zle. Odstrašujúcim prípadom je žena z Brna, ktorá si vzorku z nosohltana odobrala tak nešťastne, že skončila na operačnom stole.

Žena z Brna škaredo doplatila na svoje zlé rozhodnutie. Antigénový test na koronavírus, ktorý musia robiť len vyškolení zdravotníci na odberových miestach, si totiž spravila sama. A to tak nešťastne, že si spôsobila poranenie zadnej časti nosnej dutiny s rozsiahlym krvácaním.

Otcovi (†50) COVID-19 narobil v pľúcach diery: Posledné slová predtým, než ho napojili na ventiláciu

Informoval o tom server Novinky.cz. „To si, bohužiaľ, vyžiadalo aj chirurgické riešenie situácie,“ uviedla lekárka Pavla Urbánková z Fakultnej nemocnice u sv. Anny v Brne.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa nej môže pri odbere dôjsť k poraneniu dutiny. Preto by ho mali vykonávať výlučne odborníci.  „K poraneniu dutiny nosnej môže dôjsť pri každom nešetrne vykonanom odbere. Pokiaľ niekto nedodrží jasne stanovené pravidlá bezpečného odberu, môže dôjsť k poraneniu sliznice nosnej,“ upozornila lekárka. „U laikov hrozí, že zavinia poranenie ciev v zadnej časti dutiny nosnej. Ošetrenie je následne veľmi nepríjemné,“ dodal pre Blesk Urbánková.

Viac o téme: TestCovid-19KoronavírusAntigénový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu