Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

KORONAVÍRUS Experti WHO navštívili nemocnicu, kde liečili prvých pacientov

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone)

WU-CHAN - Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v piatok navštívili nemocnicu v čínskom meste Wu-chan, ktorá bola podľa Pekingu pred vyše rokom jednou z prvých nemocníc, kde liečili pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Členovia medzinárodnej skupiny expertov, ktorí majú zistiť pôvod koronavírusu, sa s čínskymi predstaviteľmi predtým prvýkrát osobne stretli v hoteli vo Wu-chane a podľa WHO následne absolvovali terénne návštevy v centre mesta. Po stretnutí v hoteli členovia tímu nastúpili do auta a o chvíľu neskôr vošli do brány jednej z miestnych nemocníc. Ide o zdravotné zariadenie v provincii Chu-pej, kde podľa čínskych úradov lekárka Čang Ťi-sien 27. decembra 2019 oznámila prvé prípady "zápalu pľúc neznámeho pôvodu".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

WHO už skôr na Twitteri uviedla, že tím požiadal o "podrobné základné údaje" a plánoval hovoriť s osobami, ktoré na nákazu včas reagovali, ako aj s niektorými prvými chorými pacientmi. Odborníci takisto plánujú navštíviť trh s morskými plodmi spojený s mnohými prvými prípadmi nákazy, Inštitút virológie vo Wu-chane a laboratóriá v zariadeniach, ako je wuchanské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Skupina expertov z WHO ukončila povinnú karanténu v hoteli vo Wu-chane vo štvrtok. Washington krátko predtým vyzval na "rozsiahle a jasné" vyšetrovanie.

Koronavírus prvýkrát zaznamenali koncom roka 2019 práve v stredočínskom Wu-chane, následne sa rozšíril do celého sveta, pričom za vyše rok sa ním nakazilo viac ako 101 miliónov ľudí a vyžiadal si aj viac ako dva milióny úmrtí. Časť vedcov sa domnieva, že koronavírus pochádza z netopierov a najprv sa šíril na trhovisku so živými zvieratami vo Wu-chane, kde sa ako potraviny predávajú aj divé zvieratá. Čína sa bráni, že Wu-chan bol síce miestom, kde zaznamenali prvé ohnisko nákazy, vírus však odtiaľ nemusí nevyhnutne aj pochádzať.

Viac o téme: NemocnicaPacientiExpertiSvetová zdravotná organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu