Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stovky Švajčiarov si užívali koncert jódlovania: Explózia prípadov v kantóne je jedna z najhorších v Európe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERN – V kantóne stredného Švajčiarska sa na sklonku septembra uskutočnil tradičný koncert jódlovania. Na akcii sa zhromaždili stovky ľudí, čo si v čase pandémie nového koronavírusu vyžiadalo svoju daň.

Hromadnej akcie koncom septembra v kantóne Schwyz sa zúčastnilo okolo 600 ľudí. Účastníci boli vyzvaní, aby dodržiavali rozostupy. Ochranné rúška povinné neboli. Švajčiari teraz majú problém – koncert sa zrejme stal ohniskom nákazy.

Experti sa pozreli do krištáľovej gule: Takto sa nakoniec pandémia skončí

„Deväť dní po predstavení sme zistili, že sa infikovalo niekoľko ľudí v tejto skupine,“ povedal stanici RTS Beat Hegner organizátor akcie. V stredu bolo zachytených 94 pozitívnych prípadov a v súčasnosti kantón Schwyz eviduje viac ako 1 230 infikovaných, čím sa radí medzi najhoršie postihnuté európske regióny. „Explózia v počte prípadov v Schwyzi je jedna z najhorších v celej Európe,“ uviedol primár tamojšej nemocnice Reto Nueesch.

Riaditeľka nemocnice Franziska Foellmi dodala, že "miera pozitívnych testov je extrémne vysoká". Zároveň vyzvala ľudí, aby nosili rúška a vyhýbali sa hromadným akciám.

Stovky Švajčiarov si užívali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Švajčiarska vláda v nedeľu po mimoriadnom zasadnutí ohlásila sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu. Povinnosť nosiť rúška bola rozšírená z prostriedkov verejnej dopravy celoplošne taktiež na staniciach, letiskách či autobusových a električkových zastávkach. Okrem toho je od pondelka povinnosť nosiť rúška aj v uzavretých verejných priestoroch a na verejných priestranstvách je zakázané zhromažďovanie viac ako 15 ľudí, informovala agentúra Reuters.

Povinnosť nosiť rúška sa vzťahuje napríklad na obchody, školy, kostoly a kiná, uviedla vláda. „Strmý nárast počtu prípadov je v posledných dňoch znepokojujúci,“ uviedla vláda vo vyhlásení a dodala, že tento vývoj je zjavný vo všetkých vekových skupinách a vo všetkých kantónoch. Stúpa tiež počet hospitalizovaných.

Švajčiarsko, ktoré má približne 8,6 milióna obyvateľov, v piatok zaznamenalo 3 105 nových prípadov infekcie, čo bolo najviac od začiatku pandémie. Doteraz sa v krajine infikovalo 74.422 ľudí a 1 823 z nich zomrelo.

Viac o téme: ŠvajčiarskoNákazaKoncertCovid-19KoronavírusOhnisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu