Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Chlapca zaočkovali proti chrípke: Ťažko ochorel a trpel! Rodičia dostali vyše milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

PARÍŽ - Francúzsko sa zaoberá neobvyklým prípadom. Súd v severnom Francúzsku priznal rodičom vysoké odškodné, pretože ich syn vážne ochorel po očkovaní proti chrípke.

Správny súd v Rennes uviedol, že u chlapca sa objavili príznaky takzvanej spánkovej choroby a vyžadoval takmer nepretržitý dohľad. Dieťa bolo očkované proti vírusu chrípky A H1N1 na konci roka 2009 vo veku desiatich rokov.

Podľa súdu chlapcovi diagnostikovali narkolepsiu s kataplexiou (svalová strnulosť) v marci 2012, čo rodičia pripisujú očkovaniu o dva roky predtým. Podľa rozsudku súdu, ktorý v utorok dostala tlačová agentúra AFP, preto chlapec „trpel neustálymi záchvatmi spánku počas dňa“.

Miliónové odškodné

Chlapec mal „obrovské ťažkosti s ranným prebúdzaním“ a musel byť „takmer neustále sledovaný“, pretože trpel svalovou slabosťou a riziko pádov bolo vysoké. Súd rodičom priznal odškodné vo výške vo 1,4 milióna eur. Neobvykle vysoké odškodnenie súd odôvodnil „vedľajšími účinkami terajšej liečby“, ako je obezita a depresia.

Vo Francúzsku sa počet ľudí, ktorí sú proti očkovaniu, za posledných niekoľko rokov výrazne zvýšil. Odborníci poukazujú na to, že takzvané poškodenie vakcínou často súvisí s nezistenými predchádzajúcimi chorobami a že výhody očkovania ďaleko prevažujú nad možnými nevýhodami.

Viac o téme: OdškodnéVedľajšie účinkySúd FrancúzskoOčkovanie proti chrípke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu