Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Washington riskuje zvýšenie napätia: USA oznámili znovuzavedenie sankcií OSN voči Iránu

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Hannah McKay)

WASHINGTON - Spojené štáty v sobotu jednostranne ohlásili znovuzavedenie sankcií OSN voči Iránu a prisľúbili potrestať tých, ktorí ich porušia. Týmto krokom Washington riskuje zvýšenie svojej izolácie, ako aj medzinárodného napätia, uviedla tlačová agentúra AP.

"USA dnes vítajú návrat prakticky všetkých predtým prerušených sankcií OSN voči Iránskej islamskej republike," uviedol americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo svojom vyhlásení. Podľa neho sú sankcie opäť v platnosti od soboty 20.00 h washingtonského času (nedele 2.00 h SEČ). Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa tiež prisľúbila "vyvodenie dôsledkov" voči ktorémukoľvek členskému štátu OSN, ktorý nedodrží sankcie, hoci je jednou z mála krajín na svete, ktorá verí, že sú v platnosti.

Spojené štáty pohrozili, že tým, ktorí porušia sankcie, zamietnu prístup k finančnému systému a trhom v USA. "Ak si členské štáty OSN nesplnia svoje povinnosti pri implementácii týchto sankcií, USA sú pripravené využiť svoje domáce orgány na vyvodenie dôsledkov z týchto porušení a zabezpečiť, aby Irán nezískal výhody plynúce z aktivít zakázaných OSN," uviedol Pompeo. Prisľúbil, že opatrenia proti "porušovateľom" budú vyhlásené v najbližších dňoch.

Spojené štáty sú však v tejto otázke takmer osamotené: všetky ostatné veľmoci - Čína, Rusko, ako aj európski spojenci USA - toto vyhlásenie spochybnili. "Akékoľvek rozhodnutie alebo opatrenie prijaté v súvislosti so znovuzavedením (sankcií) by nemalo právny účinok," uviedli Francúzsko, Británia a Nemecko v spoločnom liste zaslanom v piatok Rade bezpečnosti.

Moskva odsúdila vyhlásenie Washingtonu o sankciách voči Iránu ako protizákonné

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu odsúdilo vyhlásenie Spojených štátov o znovuzavedení sankcií Organizácie Spojených národov voči Iránu. Podľa Moskvy nestojí táto jednostranná deklarácia Washingtonu na právnom základe. "Protizákonné iniciatívy a akcie Spojených štátov nemôžu mať, samozrejme, pre ostatné krajiny medzinárodne platné právne dôsledky," napísal rezort diplomacie vo svojom komuniké.

Rusko - kľúčový spojenec Iránu - obviňuje Washington, že v tomto prípade "zinscenoval divadlo", pretože podľa Moskvy najnovšie vyhlásenie Spojených štátov nezodpovedá realite. "Svet nie je americká počítačová hra," tvrdí Rusko, obviňujúc Washington, že sa každému snaží nanútiť svoje videnie sveta, približuje AFP.

Irán vyzýva svet, aby sa zjednotil proti "nezodpovednému počinu" USA

Irán v nedeľu vyzval zvyšok sveta, aby sa zjednotil proti Spojeným štátom po tom, čo Washington jednostranne vyhlásil, že sankcie Organizácie Spojených národov proti islamskej republike vstupujú znova do platnosti. "Očakávame, že medzinárodné spoločenstvo a všetky krajiny sveta prehovoria jedným hlasom a postavia sa proti tomuto nebezpečnému a nezodpovednému počinu, ktorého sa dopustil režim v Bielom dome," povedal na tlačovej konferencii v Teheráne hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Saíd Chátibzáde. "Celý svet hovorí, že nič sa nemení," konštatoval Chátibzáde s tým, že sankcie existujú len "vo vybájenom svete" amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea.

USA ohlásili nové sankcie voči Iránu a Venezuele

Spojené štáty uvalili nové sankcie na iránske ministerstvo obrany a na venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Oznámil to v pondelok minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo. "Skorumpovaní predstavitelia v Teheráne už takmer dva roky v spolupráci s nelegitímnym režimom vo Venezuele obchádzajú zbrojné embargo Organizácie Spojených národov," cituje Pompea agentúra AFP.

Prezident Spojených štátov Donald Trump v pondelok vydal príslušné výkonné nariadenie, ktoré je podľa Pompea "novým a silným nástrojom na presadzovanie dodržiavania zbrojného embarga OSN."

Viac o téme: NapätieSankcieUSAIránOSNWashington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu