Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Vlna útokov v Afganistane: Najmenej 12 mŕtvych a desiatky zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Vlna útokov v Afganistane si v utorok vyžiadala najmenej 12 mŕtvych a desiatky zranených, informovala tlačová agentúra AP.

K útokom došlo na viacerých miestach v krajine v čase očakávaného začiatku mierových rokovaní medzi militantným hnutím Taliban a afganskou vládou. Na severe Afganistanu v provincii Balch zabil samovražedný útočník autom troch ľudí vrátane dvoch členov afganskej armády, ktorej hovorca potvrdil aj približne 35 zranených. "Väčšina zranených sú civilisti - ženy a deti," priblížil. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid prevzal za útok zodpovednosť, pričom hovoril o "desiatkach mŕtvych". AP však upozorňuje, že Taliban často zveličuje počty mŕtvych pri jeho útokoch.

K ďalšiemu útoku došlo na stanovišti provládnych jednotiek v provincii Ghór, pri ktorom zahynulo osem vojakov. Piati utrpeli zranenia. Útok spustil päťhodinovú prestrelku medzi militantmi a armádou. Bezprostredne po útoku sa k nemu neprihlásila nijaká ozbrojená skupina. Vláda však obvinila Taliban. V hlavnom meste Kábul zomrel po výbuchu bomby na okraji cesty policajt. Ďalšia policajtka a jej vodič utrpeli zranenia po tom, čo na nich neznámi páchatelia spustili paľbu. K tomuto útoku sa takisto nikto nepriznal. V hlavnom meste je aktívny Taliban aj zložka Islamského štátu v Afganistane.

Okrem týchto útokov afganské ministerstvo obrany vydalo v pondelok vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že sa im podarilo zabiť 91 členov Taliban pri leteckej operácii na severe krajiny. Ďalších 50 militantov utrpelo zranenia. Medzi Talibanom a afganskou vládou by sa už čoskoro mali začať mierové rozhovory. Afganský prezident Ašraf Ghaní v prvej polovici augusta podpísal dekrét o prepustení 400 príslušníkov Talibanu odsúdených za závažné trestné činy. Ich prepustenie bolo poslednou kľúčovou podmienkou začatia mierových rozhovorov. Obidve strany sa zaviazali vymeniť si väzňov v rámci dohody, ktorú s Talibanom vo februári dosiahli Spojené štáty. Afganská vláda mala podľa nej prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a militanti zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl.

Viac o téme: ZraneníMŕtviútok Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu