Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česi reagujú na tragické nehody vlakov: Toto opatrenie má zabrániť zlyhaniu ľudského faktora

Zrážka vlakov, ku ktorej došlo pri meste Český Brod v Stredočeskom kraji Zobraziť galériu (2)
Zrážka vlakov, ku ktorej došlo pri meste Český Brod v Stredočeskom kraji (Zdroj: TASR/ Facebook Hasiči Stredočeského kraja)

PRAHA - Česká Správa železníc v stredu v reakcii na najnovšiu sériu nehôd vlakov rozhodla, že od 15. augusta budú musieť rušňovodiči na malých regionálnych tratiach vopred hlásiť odchod súpravy zo staníc, dopravní a ďalších určených miest. Informoval o tom v stredu spravodajský portál Novinky.cz

Toto opatrenie má zabrániť zlyhaniu ľudského faktora, ktoré mohlo zapríčiniť niektoré z nedávnych nehôd. Dopravcov o ňom listom informoval generálny riaditeľ Správy železníc Jiří Svoboda. "Jedným z prvých opatrení na zníženie možného pochybenia ľudského faktora bude mimoriadna zmena cestovného poriadku k 15. augustu 2020, ktorá zavedie ohlasovaciu povinnosť vo všetkých dopravniach a na všetkých tratiach prevádzkovaných Správou železníc," píše sa v stanovisku Správy železníc.

K zatiaľ poslednej nehode došlo v utorok večer, keď osobný vlak narazil do nákladného vlaku neďaleko Českého Brodu v Stredočeskom kraji. Pri nehode zahynul rušňovodič osobného vlaku a 35 ľudí utrpelo zranenia. Na miesto nehody prišiel ešte v noci minister dopravy Karel Havlíček, ktorý naznačil, že nehodu mohla spôsobiť ľudská chyba. Rušňovodič totiž podľa ministra prešiel návestidlom na červenú. Havlíček tiež dodal, že trať, na ktorej ku zrážke došlo, je asi najlepšie zabezpečenou v Česku, takže technika podľa neho zrejme nezlyhala.

Na snímke českej polície
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Séria vážnych vlakových nehôd

Ľudský faktor podľa Svobodu zohráva a pri súčasnom stave bude naďalej zohrávať veľmi dôležitú úlohu. Svoboda tiež apeloval na dopravcov, aby kontrolovali zamestnancov a dbali na dodržiavanie predpisov. Počas posledných dní došlo v Česku k sérii vážnych vlakových nehôd. V nedeľu 14. júna najmenej 15 ľudí utrpelo zranenia pri zrážke vlaku s autobusom, ku ktorej došlo na železničnom priecestí pri obci Struhařov v okrese Benešov.

V utorok 7. júla pri čelnej zrážke dvoch osobných vlakov v okrese Karlove Vary zahynuli dvaja ľudia a 24 utrpelo zranenia. Táto nehoda sa stala na jednokoľajovej trati medzi stanicou Nové Hamry a dopravňou Pernink.

V okrese Chrudim sa vykoľajil vlak

Pri vjazde do stanice Medlešice v okrese Chrudim sa v stredu večer krátko po 19. hodine vykoľajil osobný vlak. Z miesta nehody neboli hlásené žiadne zranenia, informoval český Deník N s odvolaním sa na webovú stránku Českých dráh. 

Prevádzka na trati je podľa ČD prerušená a v úseku Chrudim — Medlešice je zavedená náhradná autobusová doprava.  "Môžem potvrdiť, že sa vykoľajil regionálny vlak, ktorý išiel z Chrudimu do Pardubíc... Vo vlaku cestovali dvaja pasažieri a nikto sa nezranil," povedala pre portál TN.cz hovorkyňa polície Markéta Janovská.

Viac o téme: NehodyČeskoVlakyRušňovodiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu