Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Európska komisia schválila remdesivir na liečbu vážnych prípadov COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia schválila v piatok používanie prípravku remdesivir na liečbu závažných prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým druhom koronavírusu v EÚ. Komisia spresnila, že pre liek remdesivir vydala podmienečné povolenie na uvedenie na trh, čím sa tento prípravok stal vôbec prvým liekom povoleným na úrovni Európskej únie na liečbu proti COVIDu-19.

Komisia pripomenula, že povolenie prebehlo v rámci zrýchleného konania a po odporúčaní Európskej agentúry pre lieky (EMA). Exekutíva Európskej únie zdôraznila, že v záujme ochrany verejného zdravia sa údaje o lieku remdesivir hodnotili vo výnimočne krátkom časovom rámci prostredníctvom priebežného preskúmania.

Ide o postup, ktorý používa EMA počas mimoriadnych udalostí pre oblasť verejného zdravia. To umožnilo rýchle udelenie povolenia pre uvedenie lieku na jednotný trh EÚ - už do jedného týždňa po odporúčaní EMA. Bežný postup znamená poskytnúť povolenie v dobe do 67 dní.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v správe pre médiá uviedla, že povolenie prvého lieku na liečbu COVIDu-19 je dôležitým krokom vpred v boji proti tomuto druhu vírusu. "Oprávnenie udeľujeme menej ako mesiac po podaní žiadosti, čo jasne potvrdzuj odhodlanie EÚ rýchlo reagovať, len čo sú k dispozícii nové spôsoby liečby," opísala situáciu komisárka.

Zároveň dodala, že eurokomisia aj naďalej pokračuje v úsilí zabezpečiť účinnú liečbu alebo očkovaciu látku proti novému typu koronavírusu. Remdesivir dostal iba podmienečné povolenie na uvedenie na jednotný trh, čo je jeden z regulačných mechanizmov EÚ vytvorený na uľahčenie včasného prístupu k liekom, ktoré spĺňajú nenaplnené lekárske potreby. A to je aj prípad súčasnej krízy v oblasti verejného zdravia.

Rozhodnutie o registrácii lieku platí aj pre Slovensko

Piatkové rozhodnutie Európskej komisie o podmienečnej registrácii lieku na ochorenie COVID-19 s účinnou látkou remdezivir je automaticky platné vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

"Podmienečná registrácia znamená, že v čase vydania registračného rozhodnutia žiadateľ nebol schopný predložiť dôkazy o účinnosti a bezpečnosti lieku v takom rozsahu, ako sa u liekov vyžaduje, ale prínosy lieku prevažujú nad rizikami spojenými s neúplnými údajmi. Držiteľ rozhodnutia o podmienečnej registrácii je následne povinný dodať doplňujúce údaje v stanovených lehotách," vysvetlil ŠÚKL.

Liek s účinnou látkou remdezivir je určený na liečbu dospelých a detí od 12 rokov s ochorením COVID-19, u ktorých sa rozvinul zápal pľúc a ktorých stav si vyžaduje podpornú liečbu kyslíkom. Podáva sa vnútrožilovo a jeho použitie je obmedzené na pacientov v nemocniciach.

Keďže ide o liek, po ktorom sa predpokladá celosvetový dopyt, liekové agentúry vrátane ŠÚKL-u dočasne umožnia uvádzanie cudzojazyčných balení na trh. Štandardne musia všetky lieky na slovenskom trhu mať obal aj príbalový leták v slovenskom jazyku. V prípade tohto lieku bude dokumentácia v slovenskom jazyku dostupná na webových stránkach ŠÚKL-u a Európskej liekovej agentúry, takisto elektronicky po načítaní QR kódu z obalu alebo príbalového letáka.

Viac o téme: LiekLiečbaSchválenieKoronavírusEurópska komisiaRemdesivirCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu