Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jourová: Máme obavy, že poľský zákon o súdnictve možno politicky zneužiť

Věra Jourová
Věra Jourová (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

BRUSEL - Európska komisia (EK) spustila v stredu právne konanie voči Poľsku. Do Varšavy zaslala formálne oznámenie týkajúce sa nového zákona o súdnictve, ktorý nadobudol účinnosť 14. februára 2020. Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová upozornila na riziko, že zákon možno použiť na politickú kontrolu súdnych rozhodnutí, a dodala, že EK zatiaľ nechystá právne konanie voči Maďarsku.

Komisia zdôraznila, že zákon o súdnictve podkopáva nezávislosť poľských sudcov a je nezlučiteľný s nadradenosťou legislatívy EÚ. Jourová počas tlačovej konferencie, ktorá nasledovala po zverejnení oznámenia EK, upozornila, že existuje riziko, že nový disciplinárny režim zavedený týmto zákonom bude možné použiť na politickú kontrolu súdnych rozhodnutí.

Podľa ustanovení tejto právnej normy môžu poľskí sudcovia čeliť disciplinárnym postihom vrátane prepustenia z funkcie, napríklad ak spochybnia zákonnosť vymenovania nových sudcov. Zákon, ktorý poľská opozícia označila ako "náhubkový", umožňuje predvolanie sudcov pred novovytvorenú disciplinárnu komoru na Najvyššom súde aj vtedy, ak vykonávajú "politickú činnosť" alebo "bránia fungovaniu súdnictva".

Európska komisia plní funkciu strážkyňa Zmlúv o EÚ a má právomoc zažalovať Poľsko na Súdnom dvore EÚ a v prípade nespolupráce či nekonania poľskej strany aj možnosť udeliť Varšave finančnú pokutu. "Je to európska záležitosť, pretože poľskí sudcovia uplatňujú európske právo," opísala situáciu Jourová. Upozornila, že sudcovia z iných krajín EÚ musia dôverovať tomu, že poľskí sudcovia konajú nezávisle, lebo táto vzájomná dôvera je základom spoločnej európskej legislatívy.

"Vyzývam poľskú vládu, aby odpovedala na naše obavy," odkázala Jourová. Stredajšia formálna výzva pre vládu vo Varšave, na ktorú Poliaci musia odpovedať do dvoch mesiacov, je súčasťou širšej série právnych konaní, ktoré eurokomisia vedie voči Poľsku v súvislosti s reformami v oblasti súdnictva. Komisia od roku 2017 spustila voči Poľsku už štyri právne konania týkajúce sa justičnej reformy.

Poľská národno-konzervatívna vláda, ktorej dominuje strana Právo a spravodlivosť (PiS), sa bráni tvrdením, že justičná reforma znamená nevyhnutnú modernizáciu a "dekomunizáciu" justície, a obviňuje exekutívu EÚ zo zasahovania do svojich vnútorných záležitostí.

Jourová v stredu spresnila, že eurokomisia v súčasnosti neplánuje podniknúť právne kroky proti Budapešti pre kritizovaný zákon rozširujúci na neurčito výsady vlády premiéra Viktora Orbána v prípade krízových situácií.

Upozornila, že EK urobila dôkladnú analýzu znenia zákona schváleného maďarským parlamentom, podobne ako zanalyzovala aj mimoriadne opatrenia prijímané ostatnými členmi EÚ v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Nový zákon umožňuje Orbánovi vládnuť aj za pomoci dekrétov a bez účasti parlamentu. Komisia však podľa Jourovej zatiaľ nedospela k rozhodnutiu o právnom konaní pre porušenie povinností. "Musím ale zdôrazniť, že aj naďalej sledujeme to, čo robí maďarská vláda," uviedla eurokomisárka s odkazom, že "vírus nesmie zabíjať demokraciu".

Tlačová agentúra DPA upozornila, že Európska komisia má obmedzené možnosti, ako zakročiť voči členským krajinám, ktoré opakovane pošliapavajú princípy právneho štátu. Aj preto pribúdajú iniciatívy a výzvy, aby v takýchto prípadoch mali nové sankcie EÚ podobu zamietnutia prístupu k finančným prostriedkom zo spoločného rozpočtu EÚ.

Viac o téme: ZákonSúdnictvoPoľskoVěra Jourová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu