Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Merkelová sa vyjadrila k streľbe v Hanau: Rasizmus je jed v nemeckej spoločnosti

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok v reakcii na stredajšiu streľbu v meste Hanau v Hesensku, motivovanú údajnými krajne pravicovými názormi 43-ročného nemeckého občana, vyhlásila, že rasizmus je jed, ktorý je prítomný v nemeckej spoločnosti. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

"Rasizmus je jed. Nenávisť je jed. A tento jed existuje v našej spoločnosti a je zodpovedný už za priveľa zločinov — od zločinov NSU (pravicovo-extrémistickej skupiny Národnosocialistické podzemie), vraždu Waltera Lübckeho až po vraždy v Halle," vyhlásila. "So všetkou silou a rozhodnosťou sa postavíme proti tým, ktorí sa pokúšajú v Nemecku rozdeľovať," dodala.

Kancelárka zdôraznila, že Nemecko verí v "dôstojnosť" každého človeka bez ohľadu na jeho rasu či etnickú príslušnosť. "Dnešok je pre našu krajinu veľmi smutným dňom," povedala Merkelová v krátkom vyhlásení a vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí. Dodala, že je v úzkom kontakte so všetkými príslušnými orgánmi a priebežne ju informujú o vývoji vyšetrovania.

Hoci je podľa nej ešte priskoro na celkové zhodnotenie tohto násilného činu, veľa nasvedčuje tomu, že páchateľ konal na základe "pravicovo-extrémistických a rasistických motívov". Predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová na Twitteri napísala, že myslí na obete, ich rodiny a priateľov. Občanov vyzvala, aby spoločne vyjadrili nesúhlas s krajne pravicovým násilím.

Sústrasť smútiacim rodinám vyjadril na Twitteri podľa denníka Die Welt aj francúzsky prezident Emmanuel Macron: "V tomto boji za naše hodnoty a ochranu našej demokracie stojím na strane kancelárky (Angely) Merkelovej". Nemecký minister vnútra Horst Seehofer pripomenul, že vo štvrtok vstúpil do platnosti nový zbraňový zákon, od ktorého očakáva pokrok v boji proti extrémizmu. "Zbrane nepatria do rúk extrémistov," povedal.

Strelec identifikovaný ako 43-ročný Tobias R. v dvoch baroch s vodnými fajkami v Hanau zastrelil v stredu večer deväť ľudí. Neskôr boli v jeho byte nájdené dve mŕtve osoby — okrem samotného strelca išlo o jeho 72-ročnú matku. Turecké veľvyslanectvo v Berlíne podľa agentúra Anadolu Medzi obeťami je päť tureckých občanov, citovala slová.

Útok ukazuje, že v Európe sú "rasizmus a islamofóbia" na vzostupe, uviedlo v osobitnom vyhlásení turecké ministerstvo zahraničných vecí a vyzvalo nemecké orgány na boj proti xenofóbii. Nemecká spolková prokuratúra násilný čin vyšetruje ako terorizmus. Páchateľ zanechal video obsahujúce krajne pravicové a extrémistické názory, v ktorom sa k činu priznáva.

Do mesta príde aj Steinmeier

Mesto Hanau v nemeckej spolkovej krajine Hesensko, kde pri útoku strelnou zbraňou prišlo o život 11 ľudí vrátane páchateľa, zrušilo nadchádzajúce fašiangové zábavy a pripravuje sa na tiché zhromaždenie, na ktorom sa má vo štvrtok večer zúčastniť aj spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Informovala o tom agentúra DPA.

Miestny starosta Claus Kaminsky oznámil, že tohtoročný program fašiangových zábav bol "samozrejme" ukončený. Posledné hodiny totiž "patria k tým najtrpkejším a najsmutnejším, aké toto mesto kedy zažilo v čase mieru", povedal na margo útoku spáchaného zrejme z pravicovo-radikálnych a rasistických pohnútok.

Podľa Kaminského rasizmus a štvanie nesmú dostávať v spoločnosti priestor. Muž vyzbrojený strelnou zbraňou, identifikovaný ako 43-ročný Nemec Tobias R., útočil v stredu večer v dvoch baroch s vodnými fajkami, pričom usmrtil deväť ľudí. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte, spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Prípad vyšetruje spolková prokuratúra ako teroristický čin.

Prezidentská kancelária medzitým potvrdila, že prezident plánuje prísť do Hanau, kde sa zúčastní na večernej tichej spomienke. Steinmeier vyjadril v súvislosti so stredajšou streľbou "hlboký zármutok a spoluúčasť", pričom tiež ubezpečil, že "stojí na strane všetkých ľudí, ktorí sú ohrozovaní rasistickou nenávisťou".

Viac o téme: StreľbaAngela MerkelováNemecká kancelárkaHanau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu