Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Doktorka smrť: Namiesto cisárskeho rezu prinútila troch mužov, aby dieťa z matky vytlačili

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FB/M. S.)

MOSKVA – Známa ruská gynekologička Marina Sarmosyanová (40) sa ocitla vo vyšetrovacej väzbe. Údajne má na svedomí smrť jedného dieťaťa a tri prípady, keď novorodenec utrpel poškodenie mozgu. Lekárku obvinili zo zabitia, pretože nútila matky, aby podstúpili prirodzený pôrod, keď zjavne potrebovali cisársky rez.

„Cisársky rez ženám zamietla, a preto deti počas prirodzeného pôrodu utrpeli fyzické poškodenia,“ uviedol podľa britského denníka Daily Star policajný zdroj. Lekárka nútila matky, aby sa podrobili prirodzenému „agresívnemu pôrodu“, pričom jej museli asistovať traja muži, aby vytlačili deti z matiek. Dr. Sarmosyanová, ktorá v prípade odsúdenia čelí až piatim rokom vo väzení – bola údajne „hrdá“ na to, že jej klinika mala veľmi dobré skóre, prirodzené pôrody tvorili iba 13 percent všetkých pôrodov – v porovnaní s typickým pomerom asi jednej tretiny pôrodov cisárskym rezom k dvom tretinám prirodzených pôrodov na iných ruských klinikách.

Doktorka smrť: Namiesto cisárskeho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/M. S.)
39-ročná Tatiana Uyusová uviedla, že po „úžasnom tehotenstve“ sa jej dcéra Olga, teraz trojročná narodila s „mnohými zdravotnými problémami“ vrátane poškodenia mozgu pri „traumatizujúcom“ pôrode. Požiadala o cisársky rez, ale tvrdí, že gynekologička dr. Sarmosyanová trvala na prirodzenom pôrode, ktorý zahŕňal „predávkovanie epidurálnou anestéziou“. Uyusová povedala, že v druhej fáze jej pôrodu prišli traja muži, aby z nej vytlačili dieťa pomocou Kristellerovej metódy a doktorka Sarmosyanová na pôrod len dohliadala. Táto metóda je v Rusku zakázaná od roku 1992. Uyusovej dieťa trpí detskou mozgovou obrnou a epilepsiou, ako aj problémami s gastrointestinálnym traktom pre neustále podávanie antibiotík.

Ďalšia sťažovateľka Maria Kasatkina uviedla, že vo februári tohto roku nedokázala vytlačiť svojho chlapca, napriek tomu však bola donútená podstúpiť prirodzený pôrod. Dieťa utrpelo vnútrolebkové krvácanie a posledných desať mesiacov strávilo v nemocnici, kŕmené katétrom. „Dieťa sa kvôli lekárom stalo invalidným,“ povedala pre noviny Komsomolskaja Pravda. Ďalšia matka menom Milena sa sťažovala na polícii, keď jej dieťa zomrelo 24 dní po narodení.

Doktorka smrť: Namiesto cisárskeho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/M. S.)
„Sarmosyanová sa rozhodla nevykonať cisársky rez u týchto žien pre ich extrémne úzke boky a slabé kontrakcie,“ uviedol policajný zdroj. „Podľa pacientiek vedúca lekárka povedala: „Prečo by sme vás mali rezať? Ste príliš mladá.“

Matka Irina Yudina uviedla, že jej slabé novonarodené dieťa bolo infikované meningitídou a ležalo v kóme na jednotke intenzívnej starostlivosti šesť mesiacov.

Polícia lekárku zadržala a po incidentoch v nemocnici v Rusku ju odviedla v putách. Policajti sa domnievajú, že na jej moskovskej klinike číslo 27 sa stali aj ďalšie podobné prípady. Vyzvali rodičov, aby sa prihlásili a podali formálnu sťažnosť na doktorku Sarmosyanovú, ktorú z nemocnice podľa ministerstva zdravotníctva v Moskve prepustili – rovnako ako ostatných lekárov. Sudca rozhodol o jej väzbe v trvaní dvoch mesiacov až do ukončenia trestného konania vo veci sťažností.

Doktorka smrť: Namiesto cisárskeho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/M. S.)

Vyše 8-tisíc ľudí však doteraz podpísalo petíciu na podporu gynekologičky, ktorá získala za svoju prácu mnohé ocenenia. Petíciu zorganizovala jej dcéra Tamara Marganyanová.

 

Viac o téme: MatkaDoktorkaAntibiotikáMarinaCisársky rezPoškodené deti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu