Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

V Indii sa rozmáha nezvyčajný obchod: Tehotenstvo na predaj

Indky si zarábajú netradičnou formou - ženám zo Západu vynosia deti.
Indky si zarábajú netradičnou formou - ženám zo Západu vynosia deti.

NAÍ DILLÍ – „Tehotenstvo na predaj“ sa v Indii stalo zdrojom obživy pre mnohé chudobné ženy a zažíva nebývalý rozmach. Čoraz viac ľudí zo západného sveta sa obracia na Indky, aby vynosili ich deti. Navyše ich to vyjde oveľa lacnejšie.

Náhradné materstvo bolo donedávna v Indii obmedzené len pre blízkych príbuzných, ktorí nemohli mať deti. Dnes sa však stáva bežnou profesiou a žien, ktoré svoje telá ponúkajú za poplatok, je stále viac. Do druhej najľudnatejšej krajiny prichádza čoraz viac cudzincov, aby našli ženu, ktorá by vynosila ich dieťa. V prípade, ak žena nie je schopná poskytnúť ani vajíčko, spraví to náhradná matka.

„Cudzinci pokladajú indický právny postup za ľahší a menej vykorisťovateľský v porovnaní s Amerikou, kde každá komplikácia môže stáť majetok,“ uviedla vedúca gynekologička v tejto oblasti Kamla Selvaraj. Kým v USA či západnej Európe zaplatia páry za tieto služby desaťtisíce dolárov, v Indii ich to vyjde len 5 000 dolárov (115-tisíc Sk).

Počas uplynulých troch rokov sa počet prípadov náhradného materstva v Indii zdvojnásobil. Obhajcovia tohto postupu odmietajú kritiku o zneužívaní náhradných matiek. „Neplodnosť je globálny problém a my máme globálne riešenie,“ uviedla doktorka Naina Patel s tým, že biologickí rodičia zahŕňajú náhradné matky maximálnou starostlivosťou a sú pod stálym lekárskym dohľadom.

Podľa odporcov tejto praxe náhradným matkám hrozí fyzická a psychická ujma. Šokuje ich tiež fakt, že tieto služby vyhľadávajú aj zdravé ženy, ktoré „nemajú čas“ na tehotenstvo, pretože sa venujú kariére. „Komerčný predaj materníc a detí by mal byť zakázaný,“ hovorí doktor Mohanal Swarankar.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu