Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Štátnice ako nočná mora: Vynikajúci študent neprešiel skúškou, spáchal samovraždu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay)

PRAHA – Právnická fakulta Karlovej univerzity smúti. Študent (†24) piateho ročníka spáchal samovraždu, keď neuspel pri štátniciach. Od dvoch skúšajúcich mal dostať jednotku, zatiaľ čo ďalší profesor hodnotil jeho výkon ako nedostatočný.

Študenti prinášajú pred budovu školy kvety a zapaľujú sviečky. Rektor Karlovej univerzity žiada dôsledné vyšetrenie udalosti.

Ivan študoval na Právnickej fakulte Karlovej univerzity a mal údajne výborné výsledky. V škole ho vnímali ako nadaného budúceho právnika, mal výborné výsledky, po piatich rokoch štúdia mal tento rok skončiť, ale rozhodol sa inak. Dôvodom samovraždy mal byť neúspech pri štátniciach. Profesor správneho práva Richard P. mal jeho výkon ohodnotiť ako nedostatočný. Ivo vzal výsledok skúšky ako nespravodlivý a zveril sa jednému z ďalších učiteľov. Tragickým prípadom sa už zaoberalo kolégium dekana, znovu sa chce k téme vrátiť v priebehu júna. „Stiahnutie profesora P. zo skúšok bude trvať do doby, než zistíme, akým spôsobom sa skúška uskutočnila. Najmä s ohľadom na to, aby sme pre študentov zabezpečili nejakú objektivitu skúšania,“ uviedol dekan Jan Kuklík.

Právnická fakulta Karlovej univerzity
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/PFUK)

Profesor Richard P. nebol celý minulý týždeň zastihnuteľný vo svojej kancelárii, na otázky poslané emailom na jeho pracovnú adresu neodpovedal. Dekan uviedol, že profesor P. si nie je vedomý nijakej chyby – pri ich rozhovore mal uviesť, že výkon študenta bol z jeho pohľadu taký, že ho nemohol nechať prospieť.

Podľa toho, čo povedal dekanovi, mal za ním po skúške ísť a vysvetľovať mu, prečo ho vyhodil a čo má urobiť, aby nabudúce prospel. Podobne to opisujú i ďalší dvaja skúšajúci, o celkovom neprospechu rozhodovala celá komisia. Dekan teraz posiela rodine študenta osobný list a študenti ďalej prejavujú ľútosť nad úmrtím spolužiaka.

 

Viac o téme: ŠtátniceProfesorPrahaSamovražda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu