Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teroristi zo Srí Lanky zverejnili VIDEO, z ktorého mrazí: Tesne pred útokom zložili sľub vernosti

Vrahovia Zobraziť galériu (5)
Vrahovia (Zdroj: AMAQ )

KOLOMBO – Osem džihádistov v kruhu pred čiernou vlajkou Daeš sľubuje oddanosť lídrovi Abu Bakr al-Baghdadimu. ISIS prijala zodpovednosť za nedeľný masaker na Srí Lanke, ktorý zabil najmenej 359 ľudí. Počet obetí z neho robí najfatálnejšiu zahraničnú operáciu od vyhlásenia „kalifátu“ v roku 2014.

„Tí, ktorí uskutočnili útok na členov koalície vedenej Spojenými štátmi americkými a kresťanov na Srí Lanke, sú bojovníci za islamský štát,“ uviedla vo svojom vyhlásení popagandistická agentúra Amaq. Podľa džihádistov traja bojovníci, Abu Obeidah, Abu Baraa a Abu Moukhtar boli údajne za útokmi na hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury. Ďalší traja, Abu Hamza, Abu Khalil a Abu Mohammad zaútočili na kostoly v mestách Kolombo, Negombo a Batticaloa. Siedmy bojovník Abu Abdallah zabil troch policajtov pri útoku na predmestí Kolomba. Džihádisti minulý mesiac prišli o posledné územie v Sýrii, ale stále majú celosvetovú sieť svojich bojovníkov. Líder Daeš sa podľa odborníkov môže skrývať v rozľahlej sýrskej púšti.

Prísaha teroristov Daeš na Srí Lanke

 Polícia varovala, ale neúčinne

Srílanskí predstavitelia sa domnievajú, že koordinované výbuchy mohli byť uskutočnené ako odvetné opatrenia za útok na moslimov v austrálskom Christchurchi. Srílanské útoky patria medzi najhoršie od 11. septembra. Málo známa islamská extrémistická skupina National Thowheeth Jama'ath (NTJ), ktorá je za nimi, mohla mať medzinárodnú pomoc.

Jeden zo samovražedných útočníkov stojacich za veľkonočným bombovým teroristickým útokom na Srí Lanke študoval v Británii. Oznámil to námestník srílanského ministra obrany Ruvan Vidževardene, ktorého cituje stanica BBC. "Sme presvedčení, že jeden zo samovražedných útočníkov študoval v Spojenom kráľovstve a neskôr si urobil nadstavbové štúdium v Austrálii. Potom sa vrátil na Srí Lanku a usadil sa tu," povedal Vidževardene s tým, že väčšina útočníkov mala dobré vzdelanie a pochádzala z rodín strednej a vyššej strednej triedy.

Policajný šéf Srí Lanky vydal 11. apríla varovanie, podľa ktorého „zahraničná spravodajská agentúra“ oznámila, že NTJ plánuje útoky na kostoly a miesta, kde sa zhromažďuje veľa ľudí.

Vchádza do kostola.
Zobraziť galériu (5)
Vchádza do kostola.  (Zdroj: YouTube)
Varovanie vyvolalo otázky, či polícia Srí Lanky urobila dosť na to, aby odvrátila obavy zo samovražedných útokov. Na vedúceho NTJ Zahrana Hashmiho sa miestna moslimská komunita od roku 2017 sťažovala na úradoch. Bol údajne hrozbou pre umiernených moslimov na východe. Varovanie policajného šéfa o NTJ sa nedostalo k zodpovedným vo vláde a dnes prebieha samostatné vyšetrovanie, prečo sa neurobilo viac na zastavenie atentátnikov.

Dvaja bratia viedli rodinnú bunku

Predpokladá sa, že páchateľmi útokov boli dvaja moslimskí bratia, synovia bohatého obchodníka s korením z Kolomba. Vyhodili sa do vzduchu, keď hostia čakali na raňajky v hoteloch Shangri-La a Cinnamon Grand v hlavnom meste. 

Teroristi zo Srí Lanky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)
Dvojica bola kľúčovými členmi NTJ. Jeden brat predložil falošné doklady svojej totožnosti, keď sa prihlásil do hotela, druhý však uviedol skutočnú adresu, ktorá priviedla policajné komando k ich rodinnému domu v obchodnej oblasti Kolomba. Keď špeciálna pracovná skupina vošla do domu, manželka jedného brata aktivovala bombu a zabila seba i svoje dve deti. Pri výbuchu zahynuli aj traja policajti. Niekoľko blízkych príbuzných vzali do väzby. „Bola to teroristická bunka tvorená jednou rodinou,” povedal vyšetrovateľ. „Mali peniaze a motiváciu. Riadili bunku a verili, že ovplyvnia celú ich rozvetvenú rodinu. Všetci samovražední atentátnici niesli na chrbtoch veľmi ťažké batohy. Zdá sa, že sú to jednoduché doma vyrobené zariadenia.” Vraždili však účinne. Počet obetí stúpol na 359 a ešte stále nie je konečný..
Teroristi zo Srí Lanky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Viac o téme: ObeteSrí LankaDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu