Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNY ONLINE Teror v Utrechte: FOTO Traja mŕtvi, podozrivého na úteku zatkli

Polícia zverejnila identitu páchateľa. Zobraziť galériu (14)
Polícia zverejnila identitu páchateľa. (Zdroj: Twitter)

UTRECHT - Na cestujúcich v električke v holandskom meste Utrecht začal o 10.45 strieľať muž. Viacero ľudí je zranených, traja sú mŕtvi. Incident sa stal počas jazdy električky cez Námestie 24. októbra v Utrechte. Podozrivého Turka polícia zatkla.

  • V pondelok 18. 3. 2019 o 10.45 spustil muž v električke v holandskom meste Utrecht streľbu
  • Traja mŕtvi a päť zranených, z toho traja ťažko
  • Páchateľom je pravdepodobne 37-ročný Turek Gökmen Tanis
  • Pred útokom použil červený Renault Clio, ktorý sa našiel odstavený v bočnej uličke
  • Podozrivého zatkli

Ozbrojený a nebezpečný.
Zobraziť galériu (14)
Ozbrojený a nebezpečný.  (Zdroj: Twitter)

20:58 Holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus povedal v pondelok pre tlačovú agentúru AP, že podozrivý z útoku v električke v Utrechte mal záznam v registri trestov. Dodal, že je ešte príliš skoro vyjadrovať sa k tomu, či mal predpokladaný útočník teroristický motív, ale minister zároveň pripustil, že muž sa už v minulosti trestných činov dopustil.

Grapperhaus varoval pred predčasnými špekuláciami o motívoch páchateľa a vyhlásil, že "je dôležité, aby sa v nezávislom vyšetrovaní dôkladne preverili" dôkazy. "Áno, podozrivý bol na ministerstve spravodlivosti známy. Mal záznam v trestnom registri. Toto naisto vieme. Ďalšie podrobnosti nemôžem poskytnúť," uviedol minister pre AP.

Miestne médiá napísali, že podozrivého za posledný rok obvinili niekoľkokrát, a to z rôznych trestných činov od pokusu o zabitie až po drobné trestné činy, spáchané v Utrechte i jeho okolí. Miestne médiá napríklad informovali, že len pred dvoma týždňami sa muž postavil pred súd pre obvinenia zo znásilnenia ženy v roku 2017.

19:39 Otec podozrivého Mehmet Tanis uviedol, že jeho syn by mal byť potrestaný, ak sa preukáže jeho vina. Otec žije v stredotureckej provincii Kayseri. Mehmet Tanis tiež povedal pre súkromnú tlačovú agentúru Demirören, že so synom sa nerozprával 11 rokov, a zdôraznil: "Ak to spáchal, mal by si odpykať trest."

Otec vysvetlil, že po rozvode sa v roku 2008 vrátil do vlasti a odvtedy sa so synom nerozprával. Mehmet Tanis sa v Turecku znovu oženil, zatiaľ čo matka podozrivého zostala v Holandsku. "Nemal agresívne postoje - ale prešlo 11 rokov. Čo sa stalo? Čo prežil? Vôbec nič neviem," vyhlásil Mehmet Tanis.

19:15 Ako reakcia na zadržanie podozrivého strelca bol znížený stupeň ohrozenia teroristickým činom, ktorý bol v provincii Utrecht od rána na najvyššom, teda piatom stupni. V meste opäť začala jazdiť aj hromadná doprava.

19:10 Polícia zatknutie podozrivého muža oznámila na záver tlačovej konferencie k streľbe v Utrechte ako horúcu novinku. Neoznámila žiadne ďalšie podrobnosti ani to, kde bol Turek zatknutý. Server verejnoprávnej stanice NOS uviedol, že Tanisa polícia chytila priamo v centre Utrechtu.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong)

18:56 "Práve som sa dozvedel, že podozrivého, po ktorom sme pátrali, zatkli," uviedol prítomným médiám utrechtský policajný šéf Rob van van Bree.

18:45 Turek Gökmen Tanis bol zatknutý. Na tlačovej konferencii to oznámila holandská polícia. Zároveň zdôraznila, že motív jeho činu je naďalej nejasný. Vyšetrovatelia nevylučujú, že išlo o teroristický útok, v hre sú však aj ďalšie varianty vrátane vzťahovej drámy.

18:25 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi obeťami pondelkovej streľby v električke v holandskom meste Utrecht mali byť občania Slovenska. Rezort diplomacie je však naďalej v kontakte s miestnymi úradmi.

18:15 Holandský premiér Mark Rutte povedal, že "teroristický motív nie je vylúčený" a že útok sa stretol v celej krajine so "zmesou nedôvery a odporu". "Ak je to teroristický útok, potom máme len jednu odpoveď: náš národ, demokracia musia byť silnejšie ako fanatizmus a násilie," dodal.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP/Michael Corder)

17:50 Holandská vláda predĺžila varovanie pred hrozbou terorizmu najvyššieho stupňa v provincii Utrecht až do najmenej 22. hodiny.

17:48 Turecká tlačová agentúra Anadolu informovala, že motívom muža boli pravdepodobne rodinné nezhody. Žena, na ktorú strieľal, bola údajne jeho príbuzná. A zastrelil aj tých, ktorí sa jej snažili pomôcť.

17:30 Polícia v súčasnosti vypočúva Turkovho brata.

17:18 Miestna televízia RTV Utrecht uviedla, že podozrivý nie je polícii neznámy pre viaceré trestné činy, ktorých sa dopustil v minulosti vrátane vlámania sa do kamiónu v roku 2012, streľby v roku 2013, šoférovania pod vplyvom alkoholu v roku 2014, ničenia majetku na policajnej stanici v roku 2015 či znásilnenia v roku 2017. Nie je známe, či bol za uvedené incidenty aj odsúdený. Hovorca polície Joost Lanshage odmietol tieto informácie komentovať.

17:14 Podľa verejnoprávnej stanice NOS vyšetrovatelia nevylučujú, že streľba mohla byť zločinom z vášne. Podľa očitých svedkov totiž páchateľ mieril na ženu, ktorú podľa všetkého poznal, a na ľudí, ktorí sa jej snažili pomôcť. Policajti už skôr uviedli, že považujú terorizmus za jeden z možných motívov.

17:03 Vo zvýšenej pohotovosti sú aj policajti v okolitých krajinách - Nemecku a Belgicku.

16:59 Starosta holandského mesta Utrecht zrušil neskoro popoludní odporúčanie občanom, aby nevychádzali z budov a zdržiavali sa vnútri. Podľa Jana van Zanena sa skôršie odporúčanie zakladalo na obavách, že výstrely boli vypálené na viac ako len jednom mieste Utrechtu. Podľa starostu "teraz už nejde o tento prípad, ako nám je známe".

16:30 Tanisov sused Omar, ktorého rodičia žijú v bytovom dome, momentálne obklopenom ozbrojenou políciou, tvrdí, že neverí, že streľba v Utrechte bola teroristickým incidentom.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong)

16:20 Počet zranených pri útoku bol opravený na päť.

16.05 Sústrasť pozostalým po obetiach a podporu zraneným vyjadril aj holandský kráľovský pár, kráľ Willem Alexander a kráľovná Máxima.

15.50 Na utrechtskej Trumanlaan (Truman Avenue) stoja už niekoľko hodín policajti. Byt v jednom z domov len niekoľko sto metrov od miesta streľby má údajne súvislosť so strelcom, ale polícia to nepotvrdila. 

15:05 Počet mŕtvych sa zvýšil na troch, informoval primátor Utrechtu Jan van Zanen, zranených je deväť, z toho traja ťažko. Najpravdepodobnejší motív útoku bol podľa primátora rasistický.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Lilian Bruigom)

14:30 Polícia uverejnila obrázok osoby, ktorá má pravdepodobne súvislosť so streľbou. Uvádza k nemu: "Polícia vás žiada o pomoc pri pátraní po 37-ročnom Gökmenovi Tanisovi (narodenom v Turecku) v súvislosti s incidentom dnes ráno na Námestí 24. októbra v Utrechte. Nepribližujte sa k nemu, ale ihneď zavolajte na číslo 0800 - 6070 ".

14:13 Novinár Robert Oosterbroek  len niekoľko sto metrov od miesta, kde sa v električke strieľalo. Podľa neho hliadkujú pred školami v tejto oblasti policajní ťažkoodenci. Obyvateľom odporúčali nevychádzať z domov. 

Ťažkoodenci stále hliadkujú na mieste činu.
Zobraziť galériu (14)
Ťažkoodenci stále hliadkujú na mieste činu.  (Zdroj: Twitter)

14:10 Obyvateľ štvrte Berry Majoor povedal pre Sky News, že polícia hliadkuje pri jeho dome, ktorý stojí blízko budovy, pred ktorou bola videná ozbrojená jednotka. Povedali mu, aby aspoň do šiestej hodiny nevychádzal z domu..

14:02 Reportér NOS News Maino Remmers hovoril s obyvateľkou štvrte, ktorá si všimla červené  auto, údajne použité na únik. Obyvateľka, ktorá nebola identifikovaná, povedala: "Motor auta bežal asi tri hodiny, okno bolo pootvorené a visel na ňom popísaný lístok." Išla k autu, ale neuviedla podrobne obsah poznámky. "Prečítala som si posledný riadok, ale radšej by som nepovedala, čo tam bolo."

Ranených hlásili sedem, ale o ich stave nie sú bližšie informácie.
Zobraziť galériu (14)
Ranených hlásili sedem, ale o ich stave nie sú bližšie informácie.  (Zdroj: TASR/AP/Martijn van der Zande)
13:58 Šéf holandskej organizácie pre boj proti terorizmu Pieter-Jaap Aalbersberg uviedol, že vinník je ešte stále na slobode.

13:55 Heinrich Onstein, federálny hovorca nemeckej polície v časti Severné Porýnie - Vestfálsko povedal, že nemecká federálna polícia je v úzkom kontakte s orgánmi v Holandsku a má opis podozrivého. Najprv dostali informáciu, aby sledovali červený Renault Clio, ale vozidlo sa neskôr našlo opustené v Utrechte na Tichelaarslaan.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong)

13:45 Všetky úrady, školy a internáty sú zatvorené, po uliciach okolo Námestia 24. októbra nejazdia autá. Nemecká polícia v súčinnosti s holandskou zvýšila ostražitosť na hraniciach, diaľniciach i na miestnych križovatkách.

13:34 Po streľbe polícia a štátna prokuratúra odporúčajú všetkým, aby zostali v Utrechte, kým nie je známe viac. Nové útoky nie sú vylúčené. Polícia v súčasnosti hľadá páchateľa.

Polícia je v pohotovosti.
Zobraziť galériu (14)
Polícia je v pohotovosti.  (Zdroj: Twitter)

13:32 Policajnú pásku na budove, kde sa má zdržiavať strelec, presunuli policajti o kus ďalej.

13:30 Holandská polícia na tlačovej konferencii uviedla, že sa strieľalo na "niekoľkých miestach v Utrechte".

13:23 Portál Hart van Nederland zverejnil na webe snímku, na ktorom pred električkou leží telo zakryté bielou plachtou. Počet mŕtvych a ani stav zranených zatiaľ známy nie je. Sprísnené opatrenia boli zavedené aj v iných častiach Holandska, predovšetkým na letiskách a na kľúčových miestach verejnej infraštruktúry.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:17 Hovorca polície Bernhard Jens povedal pre NOS News, že správy o streľbe inde ako na Námestí 24. októbra nie sú pravdivé.

13:15 Dick Jensen z NOS News vyhlásil, že v susedstve jednej z mešít v Utrechte padol najmenej jeden výstrel. Údajne to polícia nepotvrdila, povedal to ktosi v mešite. V Holandsku práve prebieha predvolebná kampaň, ale politické kampane sa zastavili. Celá krajina s hrôzou a napätím sleduje, čo sa deje v Utrechte.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Twitter)

13:10 Holandský novinár Yelle Tieleman uviedol pre Sky News, že údajný strelec z miesta činu unikol autom.

13:02 Podľa polície nie je jasné, či bol strelec v električke alebo do nej naskočil, keď začal strieľať. Nie je známy ani jeho opis alebo či niečo hovoril či kričal, keď začal strieľať.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/AP/Martijn van der Zande)

13:00 Ozbrojená protiteroristická jednotka obklopila dom, v ktorom sa môže skrývať páchateľ. Z bezpečnostných dôvodov boli všetky mešity v Utrechte evakuované. Deti v školách v susedstve Námestia 24. októbra musia podľa NOS zostať v budovách..

12:50 Šéf holandskej organizácie pre boj proti terorizmu Pieter-Jaap Aalbersberg potvrdzuje, že „stupeň teroristického ohrozenia sa zvýšil až na 5, a to výlučne pre provinciu Utrecht“ s odvolaním sa na najvyššie miesta. V meste Utrecht maximálny, najvyšší stupeň ohrozenia ešte nikdy nevyhlásili.

MIMORIADNY ONLINE Teror v
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

12:48 Podľa holandského média Netherlands national broadcaster (NOS) protiteroristická jednotka obklopuje budovu, kde môže byť strelec.

12:45 Jeden zo svedkov uviedol, že sa práve vracal z práce, keď začul výstrely. Videl na zemi ležať ženu, ktorá kričala, "Nič som neurobila!" 

12:25 Na miesto boli povolané záchranárske helikoptéry. Informácie o strelcovi, ktorý je podľa médií na úteku, nie sú zatiaľ dostupné. Jeden zo svedkov uviedol, že útočník okolo seba divoko strieľal. Holandský premiér Mark Rutte incident označil za znepokojujúci, na krízovom zasadaní sa mu bude venovať i vláda.

12:00 Podľa neoficiálnych údajov je na mieste jedna obeť, ktorú už vyniesli z električky. Záchranári poskytujú raneným rýchlu zdravotnícku pomoc.  V mestskej časti otvorili núdzovú nemocnicu, kde sa môžu rýchlo postarať o veľký počet obetí. Svedkovia hovoria, že cestujúci z električky utiekli. Na budovách okolo námestia stoja ozbrojení strelci. 

11:55 Polícia nevylučuje teroristický motív. Presný počet ranených ešte nie je známy..

11:52 Miesto incidentu je uzavreté. Obete zatiaľ nenahlásili.

11:51 Objavila sa informácia, že streľcov bolo viac.

 

11:49 Televízna spoločnosť WNL s odvolaním sa na políciu uviedla, že páchateľ je stále na úteku. 

11:45 Polícia informovala, že uzatvorila celú oblasť. Podľa nietorých informácií bolo do nemocnice prevezených 7 ľudí. Momentálne zasahuje protiteroristická jednotka. Nad mestom krúžia policajné vrtuľníky. 

 

Viac o téme: StreľbaUtrechtGokmen Tanis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu