Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Počasie vyčíňa aj v Európe: Mrznúci dážď v Maďarsku, kalamita v Česku, v Rakúsku jeden mŕtvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Výstrahu druhého stupňa pred mrznúcim dažďom, po ktorom napadne sneh, vydala maďarská meteorologická služba OMSZ v pondelok pre Budapešť a jeho okolie. OMSZ na svojej internetovej stránke upozornila, že na danom území bude vyslovene nepriaznivé počasie z hľadiska cestnej premávky.

Mrznúci dážď komplikoval nadránom dopravu v Komáromsko-ostrihomskej, Fejérskej a Peštianskej župe, ako aj v niektorých častiach Vesprémskej a Novohradskej župy. Dážď sa v priebehu dopoludnia zmenil na sneženie na severozápade krajiny. Vo vyšších polohách Zadunajska meteorológovia predpovedali na pondelok päť centimetrov nového snehu, v oblastiach pohorí Vértes a Cserhát aj vyše desať centimetrov, a upozornili, že sneženie sa môže vyskytnúť v ktorejkoľvek časti krajiny okrem juhovýchodných hraníc. Sneh sa však podľa OMSZ bude topiť.

Sneženie skomplikovalo dopravu na východe Rakúska

Východ Rakúska v noci na dnes postihlo silné sneženie, ktoré spôsobilo komplikácie v doprave. Kvôli silnému sneženiu bola dnes ráno na tri hodiny uzavretá pre vozidlá nad 3,5 tony diaľnice A21, ktorá je súčasťou viedenského okruhu. Dopravná situácia je ale kvôli snehu komplikovaná v celej východnej časti Rakúska. Autoklub ÖAMTC varoval vodičov, aby sa pripravili na zápchy. V okolí Viedne došlo k sérii dopravných nehôd, ktoré si vyžiadali niekoľko zranených. Po zrážke vozidiel u dolnorakúskej Kremže zostal na mieste dokonca jeden mŕtvy. Dopravné problémy dnes kvôli snehu hlási tiež juhorakúská spolková krajina Korutánsko.

Na mnohých miestach rakúskych hôr ďalej platia vysoké stupne lavínového nebezpečenstva, aj keď oproti prvým januárovým týždňom už situácia nie je tak napätá. Vo vyšších polohách Ybbstalských Álp je v platnosti tretí z piatich stupňov lavínového nebezpečenstva.

V nedeľu zasypala lavína 63-ročného rakúskeho turistu v horách neďaleko štajerského mesta Leoben. Záchranári ho pod snehom našli pri pátracej akcii v noci na dnes. Podľa agentúry APA bol muž na výlete sám, mal ale potrebné vybavenie a na miestach, kde sa pohyboval, sa vyznal. Lavína sa však podľa doterajších poznatkov odtrhla jeho vinou.

Sneženie v Česku

Výdatné sneženie a poľadovica dnes dopoludnia skomplikovali dopravu hlavne na východe republiky. Policajti vyrážali k radu prevažne ľahších nehôd, niektoré cesty museli kvôli nezjazdnosti dočasne uzavrieť. Počasie spôsobilo kalamitu v hromadnej doprave na juhu Moravy. Hraničný prechod v Mikulove na Břeclavsku bol uzavretý. Situácia bola dopoludnia kritická hlavne na Znojemsku, Břeclavsku, Vyškovsku či na Brnensku okolo Ivančic a Tišnova. Problémy hlásia cestári tiež v ďalších moravských krajoch, na Vysočine aj na východe Čiech. Na Morave a v Sliezsku môže dopoludnia napadnúť až desať centimetrov snehu.

Vodiči by mali jazdiť opatrne na prakticky celom území južnej Moravy. Na okresných cestách vo vyšších polohách ležal sneh, aj na hlavných ťahoch bola znížená viditeľnosť. V Pardubickom kraji boli kvôli poľadovici a snehu uzavreté tri štátnej cesty. Dopoludnia sa podarilo všetky úseky znovu sprevádzkovať. Ráno husto snežilo aj v niektorých častiach Moravskosliezskeho kraja, tiež v Olomouckom kraji.

Viac o téme: PočasieMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu