Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Egyptský prezident otvoril citlivú politickú záležitosť: Úzko spolupracujeme s Izraelom

Abdal Fattah Sisi
Abdal Fattah Sisi (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí priznal úzku bezpečnostnú spoluprácu s Izraelom v oblasti nepokojného Sinajského polostrova. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters. Sísího nezvyčajne otvorené vyjadrenie zaznelo v rozhovore pre americkú televíziu CBS, ktoré bolo odvysielané v nedeľu.

Otázka spolupráce s Izraelom je v Egypte veľmi citlivou politickou záležitosťou. Káhira preto žiadala CBS, aby rozhovor s egyptským prezidentom neodvysielala. Egypt za Sísího vlády tajne kooperuje s Izraelom pri zaisťovaní bezpečnosti na Sinajskom polostrove, kde egyptské sily už roky zvádzajú boje s militantnými islamistami. V odpovedi na otázku moderátora CBS egyptský prezident potvrdil, že Egypt v tejto oblasti so židovským štátom úzko spolupracuje. 

"(Egyptské) letectvo občas potrebuje prejsť na izraelskú stranu. To je dôvod, pre ktorý udržiavame širokú škálu koordinácie s Izraelčanmi," uvádza sa Sísího vyjadrenie v prepise interview. Egyptský prezident sa dlhodobo usiluje o obnovenie bezpečnosti na severe Sinajského polostrova, čo sa mu však stále plne nedarí. Ide o prevažne púštnu oblasť rozprestierajúcu sa medzi Suezským prieplavom, pásmom Gazy a Izraelom, v ktorej operujú militanti hlásiaci sa k tzv. Daešu. Na južnom pobreží Sinaja pri pobreží Červeného mora sa nachádzajú vyhľadávané turistické letoviská.

Viac o téme: EgyptIzraelAbdal Fattah SisiSinajský polostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu