Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gülen má na krku ďalšie obvinenie: Turecko ho viní aj zo zabitia ruského veľvyslanca

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen (Zdroj: SITA/AP/Chris Post)

ANKARA - Turecký štátny prokurátor v piatok obvinil zo zabitia ruského veľvyslanca v Turecku, ku ktorému došlo v roku 2016, sieť vedenú tureckým duchovným vodcom Fethullahom Gülenom, ktorý žije v americkom exile.

Prokurátor žiada dlhoročné tresty odňatia slobody pre samotného Gülena a tiež pre 27 údajných členov jeho siete, ktorí sa podľa neho mali na vražde podieľať. Bývalého ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova zastrelil 19. decembra 2016 na výstave fotografií v Ankare turecký policajt v civile. Údajnému strojcovi tohto atentátu Gülenovi podľa prokurátora šlo o to, aby naštrbil vzťahy medzi Tureckom a Ruskom.

Autokratický režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana obviňuje Gülena okrem iného aj zo zosnovania pokusu o prevrat v Turecku z roku 2016. Gülen tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že pokus o puč zinscenoval samotný Erdogan, aby sa mohol následne drasticky porátať s domácou opozíciou. Turecko dlhodobo žiada Spojené štáty o Gülenove vydanie, Washington však odpovedá, že na to nevidí dôvod.

Viac o téme: ZabitieTureckoSpojené štátyFethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu