Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prívrženci Gülena nemali šancu: Turecku ich po nevydarenom puči z iných krajín vydali stovky

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen (Zdroj: SITA/AP/Chris Post)

ISTANBUL - Od neúspešného pokusu o prevrat v Turecku v roku 2016 dokázali tamojšie orgány "priviesť späť" zo zahraničia celkove 107 osôb "podozrivých z terorizmu", ktoré boli na úteku. Oznámil to v stredu turecký minister vnútra Süleyman Soylu, uviedla agentúra Anadolu.

Turecká vláda sa podľa neho obrátila so žiadosťami o vydanie takýchto osôb na 91 krajín sveta, a to v 504 prípadoch. Ankara označuje za "podozrivých z terorizmu" ľudí, ktorých spája s hnutím kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile. Samotného Gülena obviňuje z organizovania nevydareného puču, pripomína agentúra DPA.

Ľudskoprávni aktivisti kritizujú, že okolnosti návratu údajných nepriateľov štátu do Turecka sú často nejasné. Niektoré prípady podľa nich pripomínajú skôr únosy. Počas minulého leta informovali svetové médiá o údajnom pokuse o takýto únos, ktorého terčom mal byť Turek pôsobiaci ako riaditeľ školy v Mongolsku.

Turecko vtedy poprelo, že by s týmto prípadom malo niečo spoločné. Podobné prípady, ako aj vyhosťovanie údajných prívržencov Gülena, zaznamenali aj v Kosove, na Ukrajine, v Gabone, Pakistane, Malajzii či Azerbajdžane, uviedla DPA.

Viac o téme: PučPrívrženciVydanieTureckoIstanbulFethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu