Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vulgárny Zeman opäť v akcii: Za toto sa za neho hanbia aj poslanci

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Opäť sa zaskvel. Český prezident Miloš Zeman si v pondelkovom vysielaní českého Radiožurnálu servítku pred ústa nedával a „blysol" sa vulgarizmom.

Zeman hovoril vulgárne v časti rozhovoru, kde prezradil mená niektorých ľudí, ktorých chce vyznamenať pri príležitosti 28. októbra. Spomenul si na svoj niekdajší prešľap, kde vysvetľoval, ako sa prekladá slovo „pussy" v názve kapely „Pussy Riot" a už to išlo.

Bývalú predsedníčku Energetického regulačného úradu Alenu Vitáskovú, slovenského podnikateľa Pavla Krúpu a bývalú novinárku Janu Lorencová charakterizoval Zeman ako bojovníkov proti „ekonomickým zmrdom".

Za nich označil podnikateľov Viktora Koženého či Zdeňka Bakalu. Samotný Bakala reagoval strohým vyjadrením. „Je ťažké adekvátnymi slovami vyjadriť, ako nebezpečne Miloš Zeman svojimi hrubými výrazmi znižuje úrad prezidenta ČR," uviedol Bakala.

Kritika z radov poslancov

Zemana už v pondelok kritizovali ďalší politici. Predseda ODS Petr Fiala označil jeho výroky za nevhodné a neprijateľné. Podľa predsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila z predtým inteligentného a schopného Zemana ostali len "ku*dy a zm*di". „A takto si ho aj veľa ľudí zapamätá. Nemám z toho radosť," uviedol.

Podpredseda KDÚ-ČSL Marian Jurečka na twitteri napísal, že Zeman sklamal úrad, ktorý zastáva. „Masaryk, keby dnes počul rozhlas, tak by spadol z koňa," napísal. Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) apeloval na Zemana, aby si uvedomil, že je hlava štátu. „Inak to snáď ani nestojí za komentár. Je mi trápne a hanbím sa," dodal.

Odkaz aj od Babiša

Podpredseda STAN Vít Rakušan hovoril o prejavoch demencie. „Sú rôzne. U mužov je to vraj často chlípnosť a vulgárnosť. Taká tá slina v kútiku úst starých pánov, zvláštna iskra v oku, sprosté slovo a pobavený úsmev na perách. Vraj dnes hovoril prezident?" napísal na sociálnej sieti.

Prezidenta upozornil aj premiér Andrej Babiš (ANO). Ako povedal v utorok, chápe vraj, že pri vyslovení mien Koženého či Bakalu napadajú hlavu štátu rôzne slová. „Avšak si myslím, že tie slová, čo on použil, nie sú, samozrejme, na verejnosti vhodné," uviedol. 

Babiš je podobne ako prezident často kritický k Bakalovmu pôsobeniu vo firme OKD. Včera povedal, že Bakala svojou činnosťou zdevastoval celý kraj a z firmy vytiahol desiatky miliard.

Pubertálny odpor, tvrdí Zeman

Moderátor Jan Pokorný sa v pondelok poslucháčom za prezidentov vulgarizmus ospravedlnil, Zeman ho potom zopakoval. Moderátorov postoj označil za „pubertálny odpor" voči termínu, ktorý sám považuje za adekvátny. 

V roku 2014 vyriekol Zeman vulgárne slová v priamom prenose Českého rozhlasu v súvislosti s názvom ruskej skupiny Pussy Riot. ČRo sa potom rozhodol Hovory z Lán predtáčať, na čo Zeman vtedy odmietol pristúpiť.

Viac o téme: Miloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu