Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prielom v nájdení vakcíny proti rakovine: Nádej svitá aj pre pacientov s najťažšími formami

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN/WASHINGTON - Nová experimentálna vakcína je prísľubom lepšej liečby agresívnych foriem rakoviny, vrátane rakoviny vaječníkov, čriev či prostaty. Očkovacia látka naučí imunitný systém rozpoznať bunky, ktoré sa nekontrolovateľne množia v dôsledku mutácie génu HER2. Pri približne 25 percentách rakoviny prsníka, práve mutácie HER2 spôsobujú, že nádory rastú agresívnejšie a dramaticky zvyšujú riziko, že ochorenie sa vráti aj po remisii. Vakcíne sa podarilo zastaviť rast v 54 percentách prípadov, aj keď skúmaná skupina bola zatiaľ malá. O svojom úspechu informovali vedci z amerického National Cancer Institute v klinickej štúdii.

Prípad, ktorý šokuje lekárov: Piati pacienti dostali orgány od mŕtveho darcu, štyria z nich zomreli!

Chemoterapia spôsobila radikálnu zmenu pri liečbe všetkých druhov rakoviny, ale nie všetky sú si podobné a ani rovnako nereagujú na liečbu. V mnohých prípadoch tieto rozdiely závisia od toho, čo je uložené v génoch. Z tohto dôvodu, akonáhle niekomu diagnostikujú rakovinu prsníka, lekári testujú nádorové tkanivo, aby zistili, ako je na tom gén HER2.

Normálne tento gén reguluje rast buniek prsného tkanina, ale mutácia spôsobí, že dôjde k narušeniu tejto funkcie a znásobujú sa aj rakovinové bunky, národy rastú rýchlejšie a zvyšuje sa riziko neskorších recidív.

Pri rakovine prsníka sa na liečbu používa Herceptin s účinnou látkou trastuzumab. Ten sa aplikuje intravenózne prostredníctvom injekcie a zvyčajne sa musí podávať každé tri týždne po celý rok. Predlžuje dobu prežitia väčšiny chorých ľudí, ale nefunguje u každého HER2-pozitívneho pacienta. Taktiež má podľa portálu MailOnline množstvo vedľajších účinkov, ako sú nevoľnosť, vyrážky, hnačka, bolesti hlavy, bolesti kĺbov a ďalšie.

Prielom v nájdení vakcíny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aby mohli výskumníci otestovať svoju novú očkovaciu látku proti rakovine, potrebovali ju vyskúšať u pacientov, ktorých telá neboli zahltené Herceptinom. Našli preto 11 pacientov s inými druhmi rakoviny spojenými s HER2, pretože takmer každý pacient s rakovinou prsníka HER2 užíva Herceptin alebo podobný liek.

Išlo o pacientov v takom štádiu, keď zlyhali všetky terapie a očakávalo sa u nich, že rakovina bude pokračovať v raste, informoval vedúci autor štúdie Dr. Jay Berzofsky. Nová imunoterapeutická vakcína so sebou priniesla aj menej náročný liečebný plán. Bola podávaná v priebehu šiestich mesiacov. Pacienti dostali prvé tri dávky každé štyri týždne a posledné dávky počas ôsmich týždňov.

Metóda zahŕňa odber imúnnych buniek pacienta, ich laboratórnu úpravu, aby boli schopné "vidieť" proteín vlastný mnohým druhom rakoviny nazývaný HER2 a ich opätovné vpichnutie.

Keďže liečba používa vlastné bunky pacienta, má tendenciu byť lepšie tolerovaná a presnejšie zameraná na rakovinu. Skúšobná skupina bola malá, ale u šiestich pacientov dala experimentálna očkovacia látka ľuďom nádej.

Prielom v nájdení vakcíny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rast nádoru sa zastavil u štyroch pacientov s metastatickým karcinómom vaječníkov, gastroezofágu, prostaty a čriev. Nádory ďalšieho pacienta sa zmenšovali viac ako štyri mesiace, než začali znovu rásť. A v jednom prípade vakcína fungovala tak dobre, že eradikovala rakovinu vaječníkov na 18 mesiacov. Keď sa ochorenie vrátilo, už nevykazovalo zmutované bunky HER2.

"To je ďalší dôkaz, že vakcína pracuje na eradikácii HER2, takže keď sa opakuje, musí sa znovu objaviť bez neho," vysvetlil Dr. Berzofsky. On a jeho tím začali proces testovania vakcíny u pacientov s rakovinou prsníka, u ktorých zlyhalo podávanie Herceptinu a iných liekov špecifických pre HER2.

Viac o téme: OčkovanieRakovinaVakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu