Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nápad študentky môže zachrániť ľudstvo pred hladom: VIDEO Plávajúca farma sa sama polieva

(Zdroj: YouTube/VOA News)

LONDÝN – Ľudí je na našej planéte stále viac. Populácia na Zemi má podľa vedcov do konca storočia z terajších necelých 8 miliárd narásť skoro o polovicu. Také množstvo ľudí vytvára veľké nároky na potravinovú produkciu. S prelomovým riešením prišla absolventka britskej univerzity. Navrhla prelomový model plávajúcej farmy, ktorá by sa mohla stať budúcnosťou pestovania.

Hladina oceánov by v priebehu storočia mohla stúpnuť až o dva metre, píše sa článku univerzity v Sussexe. To predstavuje veľkú hrozbu pre terajšie spôsoby produkcie potravín, predovšetkým pre poľnohospodárstvo.

Spolu so stúpajúcou hladinou narastá aj populácia na Zemi. Podľa odhadov OSN na Modrej planéte žije viac než 7,3 miliardy ľudí. Toto číslo by koncom storočia mohlo vzrásť na viac než 11 miliárd. Populačný rast prináša čím ďalej tým väčšie nároky na produkciu jedla. Vedci sa teraz pretekajú v snahe o efektívne nové metódy, ako v budúcnosti nakŕmiť čo najviac hladných krkov.

Medzi inovátormi však figuruje aj meno tohtoročnej absolventky produktového dizajnu. Leila Clarková sa inšpirovala jednoduchými princípmi kondenzácie a navrhla tak prototyp farmy, ktorá by bola na morskej hladine sama schopná zabezpečiť vlahu a živiny pre rast plodín.

Zatiaľ iba miniatúrny prototyp v tvare podobnom okrúhlej bójke je vyrobený hlavne zo sklolaminátu. V strede je otvor, ktorým stúpa vyparená voda. Tá sa zráža vo vnútri priesvitnej kupoly z plexiskla či fólie a steká po stranách do kvetináčov po obvode, čím zavlažuje rastliny. Clarková sa nechala inšpirovať podvodnou záhradou v Taliansku, ktorá tiež využíva kondenzáciu vyparenej vody na zavlažovanie plodín.

Vďaka prirodzenému procesu vyparovania, pri ktorom sa voda zbavuje soli, nie sú pre fungovanie plávajúcej farmy potrebné žiadne filtre či čerpadlá. Extra stabilitu „bójke“ pridáva vonkajší prstenec.

Clarková v prototype úspešne odskúšala vypestovať niekoľko rôznych plodín. „Najefektívnejšia je repa (odroda mangold), pretože z nej môžete zúročiť relatívne veľkú časť. Dobrý je tiež špenát a iná listová zelenina – také, ktoré môžete žať priebežne. Momentálne to skúšam s reďkovkami, pretože tie rastú veľmi rýchlo,“ povedala autorka vynálezu.

Plávajúce farmy sú navrhnuté tak, aby mohli byť využívané vo veľkom množstve, ako napríklad veterné turbíny. „Všetky materiály som vybrala tak, aby do mora nič nevypúšťali a nerozkladali sa. Sklolaminát je tiež jednoduché opraviť,“ dodala Clarková. Podľa inovátorky by sa farmy mohli využívať aj pri plavbách, či modifikované pre použitie na riečnych tokoch.

Viac o téme: BudúcnosťInováciaVodná farmaPlávajúca farmaLeila Clarková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu