Sobota30. marec 2024, meniny má Vieroslava, zajtra Benjamín

Prestavujete si ráno budík, aby ste si ešte chvíľu pospali? Veľká chyba, experti pred tým varujú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRISBANE - Ak vás ráno zobudí budík a vy si jeho zvonenie opätovne nastavíte o pár minút neskôr a znovu upadnete do sladkého spánku, nerobíte podľa odborníkov dobre. Vášmu telu totiž spôsobujete zmätok a poškodzujete jeho biorytmus.

Podľa odborníkov z austrálskej kliniky Sleep Clinic Services nie je prestavovanie si budíka vôbec rozumné. Ak vám už raz zazvoní a vy sa zobudíte, nie je správne ho opätovne nastaviť na neskorší čas. Hoci je tých zopár chvíľ strávených v posteli pre vás príjemných, vaša psychika vníma všetko inak a časom sa vám to môže vypomstiť. Telu je totiž jedno, či má šok z prebúdzania po deväťhodinovom spánku alebo po piatich minútach. Vždy je to stres. 

Prestavujete si ráno budík,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ranné vstávanie je pre naše telo poriadna zaberačka a nie je dobré ho vystavovať takémuto napätiu hneď dvakrát po sebe. Samozrejme, že ideálne je zobúdzať sa bez budíka, keď si telo určí, že je už oddýchnuté a vy sa sami zobudíte. Lenže nežijeme v ideálnom svete a keď už potrebujete, aby vás zobudil budík, tak sa snažte byť k vášmu organizmu čo najšetrnejší. Ak si ho totiž opätovne nastavíte a ešte si pár minút zdriemnete, váš mozog sa znovu uloží do pokojného režimu. Ak vás budík potom znovu zobudí, doslova svoj mozog mätiete a narúšate si tzv. cirkadiánny rytmus, čiže vnímanie striedania dňa a noci. "Na toto všetko myslite už večer a radšej si budík nastavte o desať minút neskôr, keď už viete, že si nechávate dostatočnú časovú rezervu na to, aby ste mohli zostať dlhšie v posteli," radia odborníci. 

Ranné vstávanie škodí organizmu: Toto všetko vám hrozí, ak sa týka aj vás

Tí taktiež upozorňujú na to, že ak si kvôli pracovnému vyťaženiu nemôžete dovoliť viac ako šesť hodín spánku denne, nie je správne všetko dospávať cez víkend. Vždy je podľa nich lepšie pridať si k spánku maximálne hodinku navyše a postupne si neskôr pridať ďalšiu. "Po nociach s krátkym spánkom vám môže dlhé vyspávanie uškodiť a šokovať vaše telo," dodávajú. 

Viac o téme: BudíkMozogVstávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu