Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čierny deň pre Česko: FOTO hrdinov, ktorí zahynuli pri bombovom atentáte v Afganistane

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

KÁBUL/PRAHA - Traja českí vojaci zahynuli v nedeľu na východe Afganistanu pri útoku samovražedného atentátnika, ku ktorému sa prihlásilo radikálne islamistické hnutie Taliban. Afganec sa v ich blízkosti odpálil, keď boli na pešej hliadke neďaleko Bagramu, kde je najväčšia americká základňa v krajine. Telá trojica mladých mužov dopraví do Česka armádny špeciál v stredu, oznámil generálny štáb armády.

MIMORIADNA SPRÁVA z Afganistanu: Samovražedný útok, traja českí vojaci sú mŕtvi

Tridsaťšesťročný rotný Martin Marcin a desiatnici Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, ktorí mali 28 a 25 rokov, boli na hliadke zhruba deväť kilometrov od základne v Bagrame. "V priestore, kde sme operovali, museli vojaci vystúpiť zo svojich obrnených vozidiel a pokračovať pešo, je to štandardná situácia. Ten útok bol nečakaný, bola videná iba jedna osoba, ktorá sa odpálila v priestore, ktorý bol vybraný tak, že následky bohužiaľ boli fatálne," opísal udalosť na tlačovej konferencii v Prahe zástupca náčelníka generálneho štábu Jiří Verner.

Čierny deň pre Česko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

Podľa šéfa miestnych bezpečnostných operácií citovaného denníkom The New York Times bol útočník veľmi mladý, mal okolo 18 rokov. Explózia bola taká silná, že tlaková vlna ničila okolité hlinené múry. Na miesto potom dorazili štyri vrtuľníky, z toho dva záchranárske.

Čierny deň pre Česko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

Česká armáda od roku 2002 do Afganistanu poslala viac ako 9000 vojakov, 13 z nich zahynulo. Obete nedeľného atentátu, ktorý sa stal ráno miestneho času (okolo 3:50 SELČ), boli členmi štvrtej brigády rýchleho nasadenia, konkrétne 42. mechanizovaného práporu v Tábore. Ďalší českí vojaci pôsobiaci na základni sú podľa Vernera v poriadku. Pri útoku boli podľa velenia misie zranení traja ďalší členovia hliadky, jeden Američan a dvaja vojaci afganskej armády.

Čierny deň pre Česko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

Verner označil padlých Čechov za hrdinov a uviedol, že podporí ich posmrtné vyznamenanie. K zmene prístupu k českej misii v Afganistane by však ich smrť podľa neho nemala viesť.

O hrdinoch hovorilo v reakcii na osud trojice aj množstvo českých politikov vrátane premiéra Andreja Babiša, ktorý uviedol, že si váži to, čo urobili pre vlasť. Podľa prezidenta Miloša Zemana, ktorý sa chce zúčastniť stredajšieho príletu ich tiel, by smrť vojakov nemala Čechov odradiť od úsilia bojovať proti medzinárodnému terorizmu.

Čierny deň pre Česko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

Ľútosť nad smrťou príslušníkov podpornej misie NATO dal najavo aj vrchný veliteľ amerických a spojeneckých síl v Afganistane armádny generál John Nicholson. "Ich obeť ešte viac posilní naše odhodlanie," povedal. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril na twitteri sústrasť blízkym vojakov a Českej republike.

Podľa www.army.cz slúžilo k tohtoročnému 12. júlu v Afganistane 249 českých vojakov. Tým bol v podstate naplnený doterajšej mandát, podľa ktorého ich v krajine môže pôsobiť až 250. V súčasnosti strážia spojeneckú základňu Bagram, na letisku v Kábule sídli české veliteľstvo, poradný letecký tím alebo tím špecialistov v oblasti komunikačnej technológie. V Kábule tiež pôsobia vojenskí policajti, ktorí strážia českú ambasádu.

Čierny deň pre Česko:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ministerstvo obrany ČR)

Hnutie Taliban a miestna odnož organizácie Islamský štát často útočia na afganské bezpečnostné sily aj zahraničných vojakov. V sobotu napríklad ozbrojenci Talibanu zaútočili na novovybudované okresné vojenské veliteľstvo v provincii Uruzgán. Zabití boli štyria afganskí vojaci a deväť bojovníkov Talibanu. K nedeľnému útoku hnutie uviedlo, že zabilo osem "amerických okupantov".

Viac o téme: NatoVojaciČesiAfganistanAtentátnikSamovražedný útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu