Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putinov odkaz svetu: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA - Mikhail Metzel/TASS News Agency Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské jadrové zbrane sú vývojovo roky a dokonca desaťročia pred zahraničným arzenálom tohto typu. Vyhlásil to vo štvrtok v Kremli ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru k čerstvým absolventom ruských vojenských akadémií, informovala agentúra AP.

Putin uviedol, že nové zbrane predstavujú veľký skok vo vojenskom potenciáli krajiny a Rusko dosiahlo "skutočný prelom" v ich projektovaní. Prezident zdôraznil najmä nadzvukový klzák Avantgard a medzikontinentálnu balistickú strelu Sarmat, ktoré zaradia do výzbroje v najbližších rokoch.

Putin sa taktiež zmienil o nadzvukovej aerobalistickej strele Kinžal, ktorú už majú jednotky Južného vojenského okruhu ruských ozbrojených síl. Tieto systémy boli medzi novými jadrovými zbraňami, ktoré Putin predstavil 1. marca počas prejavu vo Federálnom zhromaždení Ruskej federácie.

Podiel moderných zbraní v ruských ozbrojených silách sa podľa Putina blíži k 60 percentám, pričom súčasné tempo vyzbrojovania umožňuje krajine dosiahnuť plánovaných 70 percent v roku 2021. Pred šiestimi rokmi predstavoval podiel moderných zbraní v ruskej armáde maximálne 16 percent.

"Toto je iba časť modernej vojenskej výzbroje, ktorá umožní mnohonásobne zvýšiť potenciál armády," uzavrel podľa agentúry TASS vrchný veliteľ ruských ozbrojených síl.

Rusko stiahlo zo Sýrie vyše 1000 vojakov a desiatky lietadiel

Rusko v uplynulých dňoch stiahlo zo Sýrie 1140 armádnych príslušníkov a 13 vojenských lietadiel. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, ktorého cituje agentúra Reuters. "Ako viete, začali sme sťahovať naše sily počas mojej návštevy základne Humajmím. Tento proces teraz pokračuje. V uplynulých dňoch bolo (zo Sýrie) stiahnutých 13 vojenských lietadiel, 14 vrtuľníkov a 1140 vojakov, z ktorých mal každý bojovú skúsenosť," uviedol Putin počas príhovoru k absolventom ruských vojenských akadémií v Kremli.

Ruský líder navštívil Sýriu vlani v decembri. Putin pôvodne nariadil odsun hlavnej časti kontingentu už v marci 2016, ale tomuto rozhodnutiu následne nenasvedčovalo takmer nič. Minulý rok v decembri znovu nariadil čiastočné stiahnutie ruských vojakov zo Sýrie, avšak odvtedy opäť vzplanuli boje medzi rôznymi frakciami, všíma si rádio Slobodná Európa.

Rusko uskutočňuje v Sýrii bombardovanie od septembra 2015, pomáhajúc zvrátiť vývoj tejto sedemročnej občianskej vojny v prospech sýrskeho prezidenta Bašára Asada, svojho spojenca. "Ruská armáda jasne demonštrovala svoj rastúci potenciál a lepšiu koordináciu medzi vojenskými jednotkami v boji s teroristami v Sýrii," vyhlásil Putin.

Sýria bude i jednou z tém, ktoré Putin prerokuje so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom na ich prvom spoločnom summite 16. júla v Helsinkách. Koalícia pod velením USA podporuje v sýrskej vojne protivládnych povstalcov a Kurdov. USA sa pôvodne zapojili do bojov v rámci ťaženia proti militantom z extrémistickej organizácie Daeš.

Viac o téme: ZbraneRuskoMoskvaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu