Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radikálny krok KĽDR vo vlastných radoch: TAKTO zničili jadrový testovací komplex

Kim Čong-un na nukleárnej obhliadke
Kim Čong-un na nukleárnej obhliadke (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency)

SOUL - Severná Kórea pravdepodobné zničí svoj jediný známy jadrový testovací komplex pred zahraničnými novinármi už vo štvrtok. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejského predstaviteľa, ktorý vychádzal z cestovného plánu novinárov a miestnych poveternostných podmienok.

"Je veľká šanca, že k tejto (udalosti) dôjde dnes," povedal zástupca ministerstva pre zjednotenie a dodal, že to samozrejme závisí od viacerých okolností. Skupina novinárov a členov televíznych štábov z Južnej Kórey, Číny, Ruska a Británie je buď na ceste do odľahlého jadrového testovacieho areálu Pchunggje, alebo už dorazila na miesto. 

Severokórejské prístavné mesto Wonsan opustili v stredu večer miestneho času a cesta im mala trvať 11-12 hodín. Mali v pláne aj štvorhodinovú cestu autobusom a vyše hodinovú horskú túru, aby sa dostali do komplexu. Informovali o tom v noci na štvrtok juhokórejskí novinári, avšak odvtedy sa neozvali - zrejme pre komunikačné problémy. Je možné, že nové správy sa od nich dajú čakať, až keď sa vrátia do Wonsanu, čo môže byť v piatok.

Severná Kórea oznámila, že v čase od 23. do 25. mája vyhodí do vzduchu štyri podzemné tunely, uzavrie všetky vchody a odstráni ďalšie zariadenia v komplexe Pchunggje. Presný termín zatiaľ neurčili a severokórejské štátne médiá o tejto záležitosti mlčia.

Predpoveď počasia je na nadchádzajúce hodiny vo štvrtok relatívne priaznivá, večer sa môžu objaviť prehánky a v piatok sa očakáva do 30 milimetrov zrážok. Zatiaľ tiež nie je jasné, či sa uzavretia symbolu jadrového programu komunistického štátu zúčastní aj severokórejský vodca Kim Čong-un, uvádza juhokórejská agentúra Jonhap.

Čínski vedci už skôr dospeli k záveru, že komplex Pchunggje sa čiastočne zrútil a je nepoužiteľný. Po poslednej vykonanej jadrovej skúške zasiahla vlani v septembri túto lokalitu séria dotrasov, ktorá podľa presvedčenia seizmológov spôsobila zrútenie časti hory Mantapsan, pod ktorou sa komplex nachádza.

Séria výbuchov zničila testovací komplex

Severná Kórea zničila vo štvrtok pred zahraničnými novinármi svoj jadrový testovací komplex. Informovali o tom agentúry AP a Jonhap. K demolácii jadrového testovacieho strediska Pchunggje došlo hlboko v horách v riedko obývanej oblasti na severovýchode Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Pchjongjang nepozval na túto udalosť medzinárodných inšpektorov.

Podľa agentúry AP, ktorá mala v skupine novinárov svoj televízny štáb, dochádzalo niekoľko hodín k sérii explózií. Tie sa sústredili na tri tunely v podzemnom komplexe a viaceré pozorovateľské veže v okolí. Na demoláciu testovacieho strediska pozvali novinárov z Južnej Kórey, USA, Číny, Ruska a Británie, pripomína agentúra Jonhap.   

Plánované uzavretie komplexu oznámil severokórejský vodca Kim Čong-un pred svojím očakávaným summitom s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ku ktorému by malo dôjsť 12. júna v Singapure. Severná Kórea nedávno informovala, že v čase od 23. do 25. mája vyhodí do vzduchu štyri podzemné tunely, uzavrie všetky vchody a odstráni ďalšie zariadenia v komplexe Pchunggje.

Čínski vedci už skôr dospeli k záveru, že komplex Pchunggje sa čiastočne zrútil a je nepoužiteľný. Po poslednej vykonanej jadrovej skúške zasiahla vlani v septembri túto lokalitu séria dotrasov, ktorá podľa presvedčenia seizmológov spôsobila zrútenie časti hory Mantapsan, pod ktorou sa komplex nachádza.

Viac o téme: ZničenieKĽDRJadrový komplex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu