Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľký útok na afgánsku mešitu: Explóziu neprežilo 17 ľudí, desiatky zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KÁBUL - Najmenej 17 ľudí zomrelo pri bombovom útoku v mešite v afganskom meste Chóst, ktorá slúžila aj ako registračné stredisko pre voličov. Ďalších 37 ľudí utrpelo zranenia, informoval spravodajský portál BBC s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Niektorí zo zranených sú vo vážnom stave. Explóziu pravdepodobne spôsobili výbušniny skryté vo vnútri mešity.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Ako ale pripomína agentúra AP, militantné hnutie Taliban aj skupina pridružená k extrémistickej organizácii Islamský štát pôsobiaca v oblasti už v minulosti útočili proti demokratickým voľbám.

Od začiatku prípravného procesu na októbrové parlamentné voľby sa v krajine začali vyskytovať útoky na registračné strediská pre voličov. Koncom apríla zaútočil samovražedný atentátnik Islamského štátu na registračné stredisko pre voličov v Kábule. Útok si vyžiadal 60 mŕtvych a 130 zranených.

Okrem spomínaného bombového útoku afganská polícia nahlásila viacero incidentov. V provincii Farjáb zabila ráno cestná bomba siedmich obchodníkov, ktorí smerovali na trh. V provincii Baglán zase ráno Taliban uniesol siedmich indických inžinierov a ich afganského vodiča, ktorí pracujú pre dodávateľa elektrickej energie. Podľa hovorcu miestnej polície skupinu uniesli, keď smerovala do štátnej elektrárne v Púli Chumrí.

Viac o téme: Mešitaútok Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu